Posted by: hajirikhusyuk | April 8, 2011

Tasybih dan Tanzih

Tasybih dan Tanzih

Tanzih adalah kemutlakannya yang tidak terhad dan tidak terbatas, dalam segi ini Dia tidak dapat difikirkan dan tidak dapat untuk diperkatakan.  Dalam keadaan ini  juga  Dia  adalah dalam bentuk Wujud Yang Mutlak, dan  ada dalam pengetahuan tetapi  tidak dalam manifestasi.

Manakala tasybih  pula Dia zahir [manifest] dalam had dan batasan. Had dan batasan ini juga disebut dengan nama takyun, atau berada dalam keadaan manifestasi zahirnya.

Oleh yang demikian,  Dia berada dalam tasybih di dalam tanzihnya dan  di dalam tazihnya di dalam tasybihnya.  Dan Dia sama ada berada dalam tasybih atau tanzihnya, adalah tidak satu pun yang menyerupainya. [Laisa kamislihi syaiun].

Seterusnya, hakikat Allah adalah Wujudnya, dan wujudnya sebenarnya adalah Dzatnya.

Wujud Mutlak (tanzih) tidak mempunyai bentuk, rupa, had, awal dan akhir. Mestipun begitu Dia menzahirkan (tasybih) dalam pelbagai bentuk dan rupa, walaupun begitu penzahiran ini berlaku tanpa perubahan dalan Dzatnya.

Penzahiran ini dapat dianalogikan begini:  (ini cuma untuk memudahkan pemahaman tetapi keadaan sebenarnya bukanlah begitu),  di malam bulan purnama yang terang, letakkan  pelbagai bekas yang mengisi air di kawasan nan lapang,   maka akan didapati bayangan bulan nan satu kelihatan dalam pelbagai bekas air tersebut,  dan bayangan bulan dalam bekas air itu tidak serupa antara satu dengan yang lain.

Bayang-bayang  bulan  yang terdapat di dalam  bekas air   yang pelbagai itu, adalah juga pelbagai dari segi bentuk rupa dan saiz.

Walaupun begitu banyak bayangan   bulan,   tapi bulan nan satu  tetap tidak ada perubahan dari segi zatnya, bulan  tetap seperti  bulan  yang asalnya (dahulunya).

Dia sekarang tetapi seperti Dia yang dahulunya, dan kebalikannya Dia dahulunya tetap seperti  Dia yang sekarang.

Tiada satu pun yang besertanya, dan tidak satupun yang menyerupainya.

Wassalam.

Advertisements

Responses

 1. Jelasnya purnama itulah yang memberi bekas, bukan bayangannya. Paradoksnya pula bayangan itu pula yang akan dihisab. Af’al Nya dan syuhud insan.

  • bayangan harus kembali kepada yang ampunya bayangan, dengan demikian tiada lagi bayangan,

   dan tiada lagi yang dihisap.

   selagi bayangan mengaku ada wujudnya dan selagi itulah ia akan dihisap.

   oleh itu masing-masing diri mempunyai pilihan.

   • “selagi bayangan mengaku ada wujudnya dan selagi itulah ia akan dihisap”

    -Inilah yg saya maksudkan : Dosa syirik tidak diampun.

    “oleh itu masing-masing diri mempunyai pilihan”

    Pilihan inilah yg dihisab, bukan af’al bayangan itu kerna insan itu hanyalah sebuah kesedaran [ruh] yg bersemadi didalam jasad, yg juga menunggu masa utk dikeluarkan. Sekalian af’al adalah tunggal. Tetapi sang ammarah menafikan hakikat ini kerna wujudnya sendiri adalah syirik. Wallahu a’lam.

    Wassalam ya akhi.

   • yang memezakan hamba dengan Nya adalah nafsu,,

    selagi ada nafsu,, hamba belum setara dengan Nya.

    itulah Rasullulah bersabda: matikan dirimu sebelum kamu mati.

   • Benar, nafsuku amat tercela. Wa maa ubarri -u nafsi.

 2. Memang betul, hakikat alloh itu adalah wujud nya, dan wujud nya itu adalah zat nya.

  zat yang tidak memiliki bentuk, rupa dan had. yang tidak ada awal dan akhir. tapi dimana, di alam ahdiah. laa, ta’yin. tiada tapi nyata. di alam lahut, dimana alam ketuhanan, yang ada hanya zat tuhan se mata2.

  tetapi di alam itu, dia tidak bisa nyata kan sempurna, kerna tidak adanya sifatnya, asmanya dan af’al nya. untuk sempurna diri nya, di nyatakan tuhan (alloh). di mana, ada zat, sifat, asma dan af’al nya. di mana di satu mrtabat, zat itu telah sempurna. di mana wujud itu, ada sifat, ada asma dan af’al nya. itu lah alloh ta’ala.

  dalam perjalanan saya dalam menuntut ilmu, di dalam hati saya, selalu ada pertanyaan siapa alloh ta’ala sebenarny. dan hal itu akan berakhr kalau sudah ada jawab nya. memang jawab nya ita tidak bisa untuk di lisan kan. kerna dia laisa. apabila di lisan kan. bisa menjadi zat. bisa menjadi, sifat. bisa’ menjadi asma dan bisa menjadi af’al.

  dan alloh taala itu. bukan zat. bukan juga sifat, dan juga bukan asma, dan juga bukan af,al. dan yang dinyatakan alloh taala itu, ada (zat,sifat,asma,af’al).

  Dan yang dapat menytakan nya hanyalah diri batin. kerna zahiru robbi itu batini abdi.. memang untuk itu diri nya ini memang kita tidak dapat mengenal atau pun di perkenal kan. kalau yang punya dri ingin mengenal kan diri nya.

  wassalam..

  • salam,,

   allah dalam tanzihnya (dzat) tidak dapat difikirkan dan tidak dapat dibayangkan, walaupun oleh nabi yang terdekat atau para wali.

   kerana hanya allah yang mengenal allah,,

   tetapi apabila Dia berkenan memperkenalkan diriNya kepada dirinNya,

   maka ketika itu barulah Dia kenal Dirinya.

 3. {Yu’til hikmati may’yashau} alloh akan memberikan hikmat kepada siapa yang dikehendaki. al baqarah 269.

  {wa allamnahu min ladunna ilma} dan kami (tuhan) ajarkan ilmu dari pada ku(tuhan). al kahfi 65.

  jadi seorang fakir dapat mengenal atas kehendak dan redhanya juga.. Dan seorang apabila pada hakikatnya masih ada yang di percaya/imani dan ditakuti atau masih ada yang disaksikan atau menyaksikan. itu belum masih terglong, masih ada syrik khafi jul khafi.

  pa hji saya mau tanya menurut keadaan pa hji sekarang gimana, madlul nya, tentang kalimah{auzu bilahi minas syaitoni rojim}.aku berlindung kepada alloh dari godaan setan yang terkutuk. gimna maksud berlindung…disaat suhidul wahdah pil wahdah.pandang yang satu kepada yang satu.

  wassalam.

  • auzu bilahi minas syaitoni rojim,,

   adalah satu doa, agar seseorang itu berlindung daripada gangguan syaitan,,

   dan bagi ana,, ia bergantung kepada tahap keimanan seseorang,, jikalau ia masih percaya bahawa syeitan masih mengganggunya,, maka berdoalah ia agar ia dilindungi allah daripada gangguan syeitan.

   makam [suhidul wahdah pil wahdah ]. pandang yang satu kepada yang satu, ini adalah makam keesaan, dalam makam ini tiada dualiti hanya uniti,, tiada gyair [tiada yang lain hanya allah],,

   jadi daripada apakah dia harus berlindung??

 4. Mula hamba dijalankan atas syariat, kemudian tariqat, kemudian dijalankan lagi kpd hakikat, kemudian dikembalikan kpd syariat semula. Maka sempurna perjalanan yg dijalankan keatas hamba. Namun ujian hawa nafsu berlangsung terus – jihadul akbar sepanjang hayat. Ini faham saya hasil dari perjalanan yg telah ditentukan. Ramai yg saya lihat didudukkan pada hakikat utk tempoh yg lama, belum lagi mahu dikembalikan kpd syariat. Ada yg berpuluhan tahun lamanya. Masya Allah.

  Sekalian iktiqad dituju hanya kpd Allah. Maka sekalian af’al adalah taqdirnya. Inilah maksud saya yg asal. Sekalian tindak-tanduk syariat adalah didalam takdir Allah Taala jua, samada taat ataupun lalai. Semuanya dipandang sbg af’al Allah Taala. Insan hanya mampu syuhud terhadap hakikat dirinya. Dalilnya banyak terpapar didepan mata jika Allah ingin memberi faham. Berbeza dgn pandangan awam yg melihat ada kudrat dan iradat pd hamba.

  Semua ini tertakluk kpd takdir Allah Taala dan semua kurnianya adalah rahmat, tiada azab, biarpun kelihatan tidak baik pd zahirnya. Syaitan adalah bekas yg melaksanakan taqdir Allah Taala. Begitu jua insan dan sekalian makhluk lain.

  Perbezaannya hanya satu: Bagi insan yg dikurniakan ihsan, dia melihat Allah pd segalanya, dimana makhluk fana binasa. Bagi yg ditaqdirkan Allah sebaliknya pula, tiada dapat mereka melihat Allah, tetapi mereka melihat dan beriktiqad makhluk yg berbuat, samada baik ataupun buruk.

  • seharusnya salik tidak duduk berlama-lama dalam makam fana,,
   makam ini masih belum sempurna, teruskanlah perjalanan menuju makam baqa pula,,
   kerana inilah makam keselamatan,,
   makam para nabi dan wali.

 5. Benar kata pa hji tergantung tingkat iman masing2.

  tapi kalau udah esa, jadi tidak ada lagi yang perlu harus berlindung. tapi terkadang kita mengucap, kalimah itu’. kan harus ada kedudukan yang jelas kemaana madlul nya. ada juga orang yang enggan mengucap itu, kerna alasan sudah esa.

  menurut saya. begini..analogi nya. umpama uang dan dompet. uang berlindung masuk ke dalam dompet. uang tidak kelihatan, hanya dompet yang kelihatan, tapi uang tadi tidak hilang. ujud hamba msuk ke dalam wujud alloh. jadi hanya wujud alloh yang ada.. Jadi kalimah itu masuk kalamullah, penyerahan total hamba masuk ke wujud alloh. tapi sekarang kalau sudah esa setan/iblis tidak ad lagi kan? tetapi hilang lenyap nya setan/iblis masuk ke wujud apa?

  Wassalamm.

  • memang terdapat salik yang tidak mahu mengucap atau bersolat dengan alasan telah esa,,
   tapi ini adalah perbuatan yang merugikan diri,

   selagi lama mereka berada di sini selagi itulah mereka akan diuji allah, dan kedudukan mereka amat berbahaya,,
   seperti yang pernah berlaku kepada salik-salik di zaman yang terdahulu,,

   sebaliknya salik harus pula menuju makam keselamatan iaitu makam baqa.

   berhati-hatilah dengan hulul [dua wujud menjadi satu], contohnya [ujud hamba masuk ke dalam wujud alloh],,

   Rasullulah tidak mengajarkan konsep ini, yang beliau bawa adalah [matikan (fanakan) dirimu sebelum kamu mati],,
   ini bersesuaian dengan firmanNya: tiap-tiap sesuatu akan binasa (fana) kecuali wajahNya,,

   dan lagi firmanNya: kemana saja kamu memandang di situlah wajah allah.

   jadi dalam islam tiada dua wujud,, yang ada hanya wujud allah.

   berkaitan kewujud mana masuknya setan/iblis?

   cuba fikirkan analogi ini: setan dan tuhan itu umpama ombak dan laut;;

   semasa laut tenang kemanakah masuknya ombak?
   dan semasa laut bergelora apakah yang timbul (ada) ?

   • Pembetulan tn hj.Allah telah melengkapkan setiap yg ia cipta jadi menggunapakai perkataan contoh:Apabila sesuatu terjadi Allah sedang menguji kita.perkataan uji itu sendiri membawa maksud lemahnya Allah jadi bersalahan dengan zatnya Allah.setiap apa yg ia telah ciptakan tiada kelemahan atau kekurangan mengikut kehendaknya maka tidak lah ia cipta kamudian diuji lagi(seperti kita manusia membuat sesuatu harus diuji takut ada salah pada barang buatan kita )maka izinkan saya berkongsi menggunapakai perkataan UJI itu ditukar kepada perkataan setiap yg berlaku sama ada baik atau sebaliknya Allah menyatakan kekuasaannya serta merujuk kepada lemahnya hamba ciptaannya agar mereka terus berfikir sekaligus melihat pada diri mereka sendiri seperti firmannya,tidak aku jadikan sesuatu itu semata mata melainkan untuk hambaku jika mereka memikirkannya.ertikata ada HIKMAH pada setiap kejadian.Esanya Allah Taala itu Tidak di ESA kan oleh hambanya.mohon maaf jika tersalah bicara dan bahasa.sesungguhnya dari Allah untuk Allah kerana Allah jua saya menumpang lalu.

 6. ini bkan mslh tngkat makam.

  tpi semua ini hnya tnggal tntang kisah perjlann.tuhan pun ad kisah ny,.hamba pun tentu ad ksah ny.klu seorng salik brjlan,kn hrus ad kisah prjlnan ny,mskpun dkat/jauh ny salik brjlan.wlau pun jauh sekali salik brjlan,pasti bnyk hal yg d lalui ny.

  adanya tmbul sesuatu/tiada sesuatu,hrus ad alasan/sebab.salik sampae atau tdk ny.trgntung prjlanan iya tempuh.smpae atau tdk kn ad ksah ny.

  kdng ad sya ktmu sma orng. yg d bicara kn ny se olah2 sdh smpae sudh esa.sya tnya tentng ayat2 at kalimah yg brtentngan dgn ke duduk kn ny.trnyata ad yg gk prcya ama itu ayat,gk mau pkae.at ad yg msih prcya tpi gk ad alsan atau madlul ayat ntk diri ny skrng.

  sdng kn pd pmbicraan ny klu it sdh prjlan yg d lewati ny.jdi tdk semudh yg d bcra kn tntng ilmu makripat ini.klu tnpa penghayatan yg tekun,dn peng amalan ny.klu tnpa dasar atau tdk ad ny prjlanan,msih tdk sah,ke duduk kn ny.

  kalau ad yg mau sudi mnjawab,bgi yg bnar2 mngenal dgn alloh.ini jgn di anggap hujah/atau yg perlu d perdebat kn.

  saya ingin tanya.kenapa alloh itu br sifat rahman rahim.kpda mahkluk nya yg br iman dn yg kapir kpd ny.klu kta tahu dgn alsan yg tepat klu alloh rahman rahim.krna ad ny bukti jawab ny.mka brtambh iman/percaya kta.

  • ana dapati ada jawapan yang telah mengelirukan pembaca, dalam hakikat ini, kekeliruan adalah berbahya,

   ana tidak dapat memberikan jawapan yang detail kerana blog ini adalah media yang terbuka,,

   jadi untuk perkara ini tidak berulang, adalah lebih baik ana tidak lagi menjawab pertanyaan dan membuat entri yang baru.

   wassalam.

 7. Iya sya ngrti mksud pa hji.yg d mksud hulul.cma trsilap kata az.tpi bgi sya kata wujud it msuk ny ke empu ny wujud,dn hmba msuk ny ke asma ny empu wujud.sya sepakat dgn analogi pak hji.jdi skrang itu yg ad hnya iblis it tnggal asma pd af al ny.

 8. Jalan ini tidak boleh ditempuh dgn jalan akal. Selagi kita mahu cuba memikirkan rasional kejadian diri dan alam, selagi itulah kita akan bingung. Bingung ini adalah salah satu sifat nafsu ammarah.

  Sewajarnya, kita mohon dikurniakan ilmu, kefahaman dan paling penting sekali sifat sabar dan ridho ke atas ketentuan Allah Taala. Sifat ridho ini terhasil dari keadaan hamba yg suka bersyukur kpd sekalian taqdir Allah Taala kpdnya. Selagi kita bertanya-tanya tentang itu dan ini, selagi itulah kita akan bingung. Seharusnya, kita berpegang kpd ayat Allah: Wasta’inuu bissobri wassolah. Innaha lakabirotun illa ‘alal khosyi’un.

  Maka bersabarlah sehingga Allah kurniakan faham kerna sekalian ilmu dan hikmah itu millik Allah, bukan kita. Insan bukan tuhan. Allah yg mengatur semua perjalanan makhluknya. Kita harus percaya dan bersangka baik kpd taqdir Allah Taala.

  Allah kata amat sedikit dikalangan hambanya yg pandai bersyukur kpdNYA. Inilah masalahnya. Kita tidak pandai berterimakasih kpd Allah. Bila ada org yg bertanya kpd saya, saya sering nasihat kpd nya supaya banyakkan bersyukur dan bersabar kerna Allah yg mengatur segalanya, bukan kita. Kerja kita hanya ingat kpd Nya didalam keadaan sabar dan ridho. Hentikanlah sekalian pertanyaan kerana bertanya menunjukkan kita tidak sabar terhadap ujian ALlah Taala.

  Allah adalah asbab pertama kpd sekalian kejadian. Kembalilah kepadaNya didalam sekalian urusan. Kembalikan sekalian urusan kpdNya. Wa ilallahi turja’ul ‘umur. Dan seterusnya bersyukurlah kpd Allah Taala terhadap sekalian rahmat yg kita telah terima dariNya setakat ini. Meminta lebih dari apa yg telah dikurniakan adalah kufur. Namun keadaan kufur ini pun ada hikmahnya. Yakinlah sekalian af’al Allah itu mengandungi rahmat dan tidak sia-sia belaka.

  Apa lagi yg tidak cukup? Kita ada tauhid, syariat, diri yg sempurna, ibu, ayah, keluarga, sumber pendapatan, rumah, air, tanah, angin, api, etc. Apa masih ada kekurangan? Bersyukurlah kpd ALlah Taala. Dia amat mengasihi kita tetapi kita tidak pandai bersyukur kpdnya. Kita suka gopoh dan mengikut hawa ammarah yg tercela.

  Ingatlah: Kerja kita hanya ingat kpd Allah didalam syuhud kpd sekalian keagungan perbuatannya. Bersangka baiklah kpd Allah. Kemudian Allah akan kurniakan tafakkur yg sempurna kpd kita. Bersabarlah dan ridho kpd Allah Taala. Dan jgn dilayan nafsu ammarah yg suka bertanya-tanya kpd sesuatu yg bukan menjadi haknya lagi. Bagi saya, banyak perkara yg tidak perlu kita ketahui. Yg penting bagi saya hanya lailaha illallah muhammadurrasulullah kerna saya yakin diri insan itu amat faqir, dhoif lagi hina. Jika saya dikurniakan sebutir huruf pun, saya sudah sgt berterimakasih kpd Allah kerna saya tidak layak utk menerima apa pun walau sebutir zarah sekalipun. Betapa Allah telah mengurniakan lebih dari itu. Alhamdulillah.

  Wallahu ‘alam.

  P.S. ALLAH mahu kita mengenal arti sabar dan ridho terhadap taqdirNYA.

 9. Sya mnta ma’af klu ad sya trsilap dn ad yg tr singgung..tpi sbnr ny niat sya hnya ingn mncri prsama an jwban.tdk ad mksud laen,klu pndpat sya ad yg keliru,mohon d lurus kn..ntuk pertnyaan sya terakhr it..emng ad jwab ny.

  kenal alloh kn psti knal jga akn sifat ny.dn tahu juga mngapa dia brsfat begitu.bismilahirrohmanirahim.alloh brsfat rahman rahim kpd makhluk ny kpd yg br iman atau yg tdk br iman/kapir.d beri pndengaran,penglihatan,kehendk,ilmu dll sma merata.

  jawab ny.,”dalil nya.qs as-safaat,ayat 96.{wallohu kholaqokum wama ta’malun}dan sesungguh ny tuhan lh yg memperbuat kamu dn apa2 yg kamu perbuat.

  qs an-najm ayat 43{wa annahu huwa adhhaka wa abkaa}bahwa dia (tuhan) yg mmperbuat orng trtawa dn meneteskn air mata.

  jdi krna semua itu merupakan perbuatan ny/af’al ny.jdi lh iya rahman dn rahim.dn sesuai dgn sabda nabi.{insyaa a ayuqimahu aqomahu wain syaa ayyajipahu ajagohu}klau alloh mnghendaki akn melurus kn hati.maka di luruskan ny (tuhan) dan apabila ia (tuhan) mnghendaki untk menyesat kn hati maka disesat kn ny (tuhan).

  jdi mslh yg br iman atau tdk memang sudah af’al ny yg d khndaki.tetapi dia tetap brsifat rahman rahim kpd yg ber iman/yg tdk ber iman.jdi setiap ap yg trjdi di alam semesta ini sedikit pun tdk pernah lepas dari diri ny.walau pun it hnya sehelai rambut terlepas dri kepala hmba ny’ tahun,bulan,tanggal,hari,jam,menit,dan detik.jatuh ny sehelai rambut itu.

  wassalamm

  • Pertama, tulislah ayat yang penuh supaya senang orang lain membacanya.

   Kedua: Kalau dah faham semua itu, apa yang menjadi masalah lagi? duduklah diam-diam didalam sabar dan ridho. LOL.

 10. ……,”Matikanlah dirimu sebelum mati”,

  kalau belum bisa,..apalagi memahaminya, jangan menduga-duga masalah ketuhanan , yang harusnya seperti ini, seperti itu……….,.

  masalah ketuhanan adalah masalah yang Haq, ketika yang Haq mengenal yang Haq, semua jadi Ahad. kalau sudah Ahad adakah permasalahan lagi……??!,

  karena yang Ahad “MELIPUTI” segala sesuatu. tidak ada dugaan lagi harus begini, harus begitu, harus seperti ini, harus seperti itu,…

  yang masih menduga-duga adalah “JASAD” =”HAWA NAFSU”= “BANGKAI”= “BENDA MATI”.

  bagaimana mungkin “BENDA MATI” menduga-duga yang “AHAD”=yang maha hidup,…??!..

  bagaimana mungkin “minyak” menduga-duga “air”…?! , .

  • Benar. Bagaimana mungkin makhluk mengenal Tuhan? Hanya Allah yang boleh mengenal Allah.

   Masalah akan timbul bila nafsu ammarah mahu mengenal Al-Haq. Allah tidak boleh dikenal. Hanya bila dia memperkenalkan DiriNya, barulah kita dapat kenal. Itu pun bukan kenal semua. Ikut takdir kita. Maka itu disuruh bersabar.

   P.S. Nafsu ammarah memang sifatnya degil. LOL. Dia bukan mencari jawaban yang haq. dia cuma mahu jawaban yang boleh memuaskan hawa nafsu ammarahnya sahaja.

 11. …….,Allah itu bertajali,maka DIA adalah : Sifat pada dzat (wahdah),..kemudian sifat bertajali, maka DIA adalah : dzat pada insan (wahidiah).

  sifat pada dzat (wahdah) artinya : tiada bercerai sifat dan dzat, tiada bersatu sifat dan dzat.kerana sifat adalah dzat itu sendiri…,sementara dzat pada insan (wahidiah) artinya : tiada bercerai insan dan Nur muhammad, tiada bersatu insan dan Nur muhammad. kerana pada hakikatnya , insan (manusia) itu adalah Nur muhammad itu sendiri……,

  kesimpulannya, insan (manusia ) itu bertubuh diri Nur muhammad atau bertubuh diri batin,…dan diri Nur muhammad atau diri batin itulah “DIRI INSAN” atau “DIRI MANUSIA”…!! ,

  firman Allah dalam hadist qudtsi ; Al insaanu sirri wa ana sirruhu ,..artinya :Manusia itu rahasiaku, dan akulah rahasianya,….! dan kewajiban setiap insan atau manusia adalah untuk mengenal diri “RAHASIA”nya, atau mengenal diri “BATIN”nya atau mengenal diri “NUR MUHAMMAD”nya.

  firman Allah dalam hadist qudsi : AKU adalah perbendaharaan yang tersembunyi, AKU ingin dikenal maka AKU ciptakan “mahkluk”,agar supaya “MENGENAL” KU…… ,

  Man arafa nafsahu fakat arafa Rabbahu : Barang siapa mengenal dirinya , dia akan “KENAL TUHANNYA”.

  Wassallam.

 12. Trserah kalian mau bilang apa tentang saya.Sebelumny kan sya kata kan bnyak2 minta ma’af.klau ad sya trsilap kta,ad yg trsnggung,at tdk sependapat.cuma sya sdah kata kn,cuma cri persamaan jawaban.dan itu jga krna blok ini khusus tentng maripat bgi siapa yg menyukai ny.jadi saya berani bicara.

  krna msalah ilmu maripat,krna tdk mampu nya akal manusia ntk menjangkau nya/tdk ad kamus,atau rumus jawaban,seperti hal jawaban matematika.jdi hal it’ saya pertanyakan bagi,siapa yg mengenal (ahad).

  tdk mungkin kn yg (ahad) it tdk mngetahui yg br tentangan diri si (ahad) itu.dan klau d pkir ilmu maripatullah,tdk mdh seprti yg d kata kn.bnyak orng yg sdh mrsa,sdh brda d dlm mkan yg tertinggi, (ahad)..dan padahal pda hakikat mrka itu,alloh ta,ala sebenar ny it zat.dan sifat asma af’al ada kedudukan ny masing2.msih tdk esa. dlm tahap ini mrka msih brda d thap (suhidul kasroh pil wahdah)pandang yg banyak kepada yg satu.

  klu alloh hanya zat,tdk akn ad alam semesta ini.pdhal yg sebnar ny alloh ta ala it zat,sifat,asma,af’al.dan diri ny skrang tetap seperti tetap seperti diri ny yg dlu.tdk ad satu pun yg mnyertai ny.dan diri nya bukan zat.tetapi diri nya(,,?,,)d mna (zat sifat asma af’al) dan laisa kamislihi saiun.pikir kn,

  jgan dianggap hanya zat pelajari perjlanan martabat 7.dan bnyak yg hnya bisa mngatakan kalamullah.pada hal tdk tahu yg mana sebenar ny kalamullah itu.mereka kira qur’an.klu qur’an it kitab.sedangkan kalamullah it,{wala hurfin wala sautin}..tiada hurup tiada suara.

  jadi,banyak mereka itu hnya msih sbatas kata2 ny sja.d tahap ilmu sja.dan dlm kehidupan dlm segala perbuatan sehari dlam me esa kan diri ny tdk sepnuh ny lg d esa ,cuma di esa kn se waktu2 saja.sewaktu dia mau melakukan ibdah sja/se waktu di ingat sja.selepas it mreka kembali brbuat dosa,mnyekutukan diri ny.

  sesuai dgn yg dnytakn dlm hdist qodsy.{hai segala hamba ku bahwasanya kamu berbuat kesalahan2 siang dn malam,aku ampun kn segala dosa sekalian yakni yg lain dari dosa syirik maka tdk di ampun kn dia (tuhan).kebanyakan mrka tdk mnyadari,merasa sdah ckup.klau cuma (mati kan diri mu sebelum mati kamu.)itu blum sepenuh ny kembali blum ahad.

  klau sebelum, (apa yg datang dari alloh kembali ke alloh).jdi pda inti ny.tdk bsa d kta kan ahad hany dngan dalil2,atau pemikiran.itu msih habar.jdi kan dalil itu kenyataan yg men detail dlm perbuatan ke hidupan se hari2.dan jgan teserbu dgn ambil jlan ringkas,pernyata an diri sendiri,sangka an kita saja.

  sdh ahad atau ikut2 an aja ahad dngar kata orang,at baca buku.itu menjadi perhiasan imitasi, pdhal tdak thu mendetail dasar perjalanan ny.dan cara pengamalan nya.

 13. ……..,comment nya bagus,

  membuat diri ana tersadar, anggaplah ini Allah telah menegur saya melalui anta, agaknya ana harus banyak belajar lagi.

  Ikan belanak ikan kakap,
  buah salak rasanya kelat,
  ampun ma’af bila tersalah cakap,
  jangan terbawa menjadi debat.

  Ikan salam ikan cencamin,
  dalam nya laut tak bisa di sukat,
  Agama Islam Rahmatul Alamin,
  pembawa kemenangan Dunia dan Akhirat.

  Wassallam

 14. Terpulanglah kpd Allah Taala cara bagaimana Dia mahu menjalankan hambaNya. Bukan hak hamba untuk menilai perjalanan hamba yang lain. Bila sang hamba mengatakan jalannya harus begini atau begitu, maka itu hanya benar pada dirinya sahaja, bukan orang lain …seperti kalamulllah harus begini atau begitu. Kalamullah itu sempurna pada batin dan zohirnya, awal dan akhirnya. Apa lagi yg mahu dipertikaikan.

  Pada hakikat, yang mempunyai wujud hanya Allah Taala. Pada syariat pula, ada pelbagai makhluk yang dihidupkan. Namun, tetap saja Allah yang wajibal wujud. Ta’awudz atau berlindung dgn Allah daripada sekalian kejahatan adalah adab didalam bersyariat.

  Berpegang hanya kpd hakikat tanpa bersyariat adalah belum sempurna perjalanannya. Begitu juga sebaliknya. Namun perjalananan hamba itu hanya Allah Taala yg menentukan [disini timbul kebingungan sang hamba namun harus bingung dulu].

  Kembalilah kpd asas perjalanan, iaitu mengenal diri hamba yang dhoif lagi hina kerna sifat ammarahnya. Bermulanya hamba itu dengan mengenal kefakiran dirinya dan berakhirnya dia dengan kemuliaan, kemudian kembali dia kepada kefakiran selagi dia bernafas.

 15. Mslah se seorng mau kya gmna hrus br jlan ny,it tak menjdi mslah.tdk ad yg hrus d pertikai kn.tetapi setiap maqom,dlam ilmu maripatullah,ad perjlanan,msing2.dan hanya dgn sifat ilmu ny,yg dpat menilai perjalanan se seorang. benar kalamullah sempurna pda zahir,batin,awal dn akhrny.itu habar/kisah,lalu bgai mna kenyataan ny??? BUTLUBUL ILMA PARIDOTIN MIN KULLI WAL MUSLIMINI WAL MUSLIMAT.wajib menuntut ilmu bagi muslim lelaki dn perempuan…wajib bgi kta menuntut ilmu.dn hal menuntut ilmu tak pernah hbis ny.di awali dgn kesadaran dgn sifat amarah,yg sudah merasa ckup, yg tdk mau menerima ketiadaan ilmu ke pada diri doif lagi hina ini,..

 16. Kenyataan yg kau cari ada pada dirimu. Apakah terselindung Dia dari pandanganmu? Namun, kau bukan Dia. Selagi kau menuntut ilmuNya, selagi itulah kau belum mengenal dirimu. Bukan merasa cukup, tetapi pasrah tiada upaya melainkan upayaNya jua. Ya, insan itu dhoif, Dialah segalanya.

  Yang ku nafi ilusi insani
  Yang ku isbat jiwa robbani
  Yang tercela nafsu haiwani
  Yang terpuji syuhud tauhidi.

  Hina celaka nafsu ammarah
  Tiada disembah melainkan hawa
  Hayat terpisah jasad merana
  Tersangka panas petir memanah.

  Mulia agung nafsu mutmainnah
  Tiada dipegang melainkan hauqolah
  Nafas dihirup dari yang satu
  Kerna yang ada hanya itu.

  Bingung minda sang lawwamah
  Mendaki gunung sambil meraung
  Ingin mengenal rahsia sang pencipta agung
  Apakan daya jiwa lesu dan lemah.

  Pabila memegang tanpa tangan
  Pabila berjalan tanpa kaki
  Pabila bertafakkur tanpa otak
  Pabila merasa tanpa lidah
  Kala itu kalbu merindu.

  Yang dinafi dan diisbat hanya satu
  Tiada yang maujud melainkan cinta nan padu
  Molek amal cantik iman
  Natijah wujud hakiki nan ihsan.

 17. Tiada pandanganku, kenyataan atau pun terselindung, hidup dan mati pun tak memeliki…..jadi tiada lagi yang perlu dipasrahkan, kerna itu ujud dari pada sifatnya.

  tidak ada dua diri, hanya dirinya yang maujud. dan kalamulloh (tiada hurup tiada suara) memang nampak bukan hanya pada diri insan. tapi seluruh alam semesta ini.

  alam kabir dan alam sagir. lalu bagai mana untuk membacanya. iqro ya muhammad….!!untuk insan yang kenal akan dirinya, dan kenal akan tuhannya. pastilah bisa iqro…kalau tidk bisa…maka perlu tuntutlah ilmu dari ayunan sampae liang lahat.

  jagan pernah berhenti. yang menuntut ilmu itu bukannya kuasa atau kehendak kita. tiada bergerak satu jarah pun melainkan degan izin alloh. tiada bergerak hati insan untuk berkehendak melainkan dari pada kudrat dan iradatnya juga.

  tapi sekarang beda kedudukan, pada pandangan ilmu. menjadi syariatullah, tarekatullah, hakikatullah dan maripatullah.

 18. mari ramaikan blog ini,
  bang rudhy kirim dong tulisan,tuk kami menimba ilmu

 19. ..,Si salik yang telah mengenal Tuhannya,

  …….hilang musnah jasadnya, kelu lidahnya, habis sudah perbendahara’an kata-katanya, terpana takjub terpesona,

  …..sadarlah dia, bahawa tiada dia, yang ada hanya DIA yang kenal pada DIA ,

  yaa,….DIA juga, tiada lain selain DIA, yang menyaksikan DIA yang disaksikan DIA,……!

  Wasallam

 20. Zikir agung…tetapi menjadi celaka jika diucapkan didalam keadaan syirik:

  Lailaha illahu wahdahu la syarikalahu, lahul mulku, walahul hamdu, yuhyi wa yumit,
  Wahuwa ‘ala kulli syai’in qodir.

  Tiada tuhan/zat/wujud melainkan Allah. Wujudnya tunggal dan meliputi. Tiada sekutu bagiNya dalam apa perkara pun. BagiNya segala kekuasaan dan pujian. Dia yang menghidupkan dan mematikan. Kerna Dia berkuasa melakukan apa saja.

  Kerna itu, bukan engkau yang melontar, malah Allah yang melontar. Bukan engkau yang membunuh, malah Allah yg membunuh. Dan kerna itu jua, tiadalah kamu berkehendak melainkan Allah yg berkehendak.

  Dan hakikat ini mendasari syariat sebagai melengkapkan kenyataan DiriNya. Kerna itu jua, kita harus bersabar dan ridho akan taqdirNya.

 21. Sila baca artikel tulisan Hajirikhusyuk:

  HAQQUL YAQIN.

 22. maaf tuan, pa cik’, bang,

  yg menyaksikan siapa dan disaksikan siapa? DIA siapa? antara ROH dgn siapa?

  takkan hidup jasad tanpa nyawa! takkan bergerak jasad tanpa ALLAH

 23. Siapa DIA?…DIA itu, dia yang maujud zat, sifat, asma dan af’al. yang menyaksikan roh dan jasad. yang merupakan sifat dan af’al nya jua.

  yang tidak laen dari zat nya juga. dan yang disaksi kan adalah diri yang maujud. jadi kalau yang menyaksi kan merupakan sifat dan af,al nya jua, dan yang d saksi kan adalah dirinya juga. maka jadi lah. DIA yang menyaksikan dan DIA Juga di saksikan.

  ini terdapat pada insan yang mukmin. karena hakikat nya. jasad/tubuh dan ruh mukmin itu, dari pada nur muhammad (sifat tuhan). dan semua tingkah laku/perbuatan pada mukmin merupakan af’allulah.

 24. perjalanan mengenal diri ini adalah umpama perjalan sang ais untuk menjadi air. kerana sungguhpun pada hakikatnya ais adalah daripada air, tetapi secara fizikalnya ais bukanlah air, kerana sifat fiziknya berbeza, walaupun sifat kimianya sama.

  Ais tahu dia berasal dari air, dan oleh itu ia boleh kembali menjadi air, ini adalah bagi ais yang tahu caranya, kerana untuk menjadi air, ais perlu menjalani suatu proses yang dapat meleburkannya untuk menjadi air,

  tapi bagi kebanyakan ais, dia mengaku telah menjadi air, tanpa menjalani proses yang dikehendaki, maka jadi dia air hanya dalam anggapannya sendiri sahaja, dirinya masih ais tetapi dia mengganggap dirinya telah menjadi air,

  ais yang sebegini, jadilah ia seumpama Firaun [moden] yang mengaku dirinya tuhan, dengan perkataan lain Firaun bertuhankan dirinya sendiri.

  begitulah ibaratnya seorang salik yang ingin kembali kepada Penciptannya, ia perlu melalui suatu proses, dan proses ini sudah diketahui oleh yang telah mengenal Allah dan guru musyid.

  oleh itu carilah guru mursyid, yang mana dia sendiri telah sampai kepada Penciptanya bukan guru yang mengaku talah sampai, tetapi sebenarnya dia adalah Firaun moden.

  selagi salik belum menjalani proses yang dikehendaki itu, selagi itulah dia bertuhankan diri sendiri.

  kerana hamba tetap hamba, dan tuhan tetap tuhan,
  tidak hamba menjadi tuhan dan tidak tuhan menjadi hamba.

  wassalam

 25. …,Jangan bertanya tentang “DIA”,..kerana “DIA” tidak bisa di perkenalkan dgn selain “DIA”, hanya “DIA” yg kenal “DIA”, untuk “DIA”, bagi “DIA”, pada “DIA”,….!!

  ‘nak masuk kedalam masjid, tinggalkan kasut,…’nak masuk ke bilik mandi, tinggalkan baju.”

  kalau maseh timbul pertanya’an ; siapa “DIA”,..?!,

  berarti itu masih dia, belum “DIA”. kalau masih juga timbul syakwasangka harus melalui proses ritual tertentu,…’masih juga dia belum “DIA”.,….!! .’….”TUHAN” ku bukan “TUHAN”mu,..’,”TUHAN”mu bukan “TUHAN”ku,…’,Baharu bagimu, tidak untuk ku,…,Baharu bagiku tidak untuk mu….,!

  Masya’allah

 26. seperti kata-kata sdr billie:

  ‘nak masuk ke dalam masjid, tinggalkan kasut,…’nak masuk ke bilik mandi, tinggalkan baju.”

  jadi…

  nak kembali kepada Allah tanggalkan …..
  [dan ini tidak tidak dapat diberi tahu kerana HANYA DIA YANG KENAL DIA.

  jadi prosesnya amat mudah bagi yang tahu, tapi bagi yang tak tahu tetap tak tahu.

  WASSALAM

 27. Saya sependapat dengan komennya saudara tapakur.

  memang sekarang banyak ais yang mengaku air. tanpa melewati peroses terdahulu. seorang salik yang benar-benar sampai kepada tuhannya. harus melewati terdahulu perjalanan, berupa jalan nur, jalan tauhidul sifat, jalan asma dan perjalanan martabat tujuh.dan di dalam jalan itu terdapat beberapa maqom; fana, fana ul fana, baqo dan baqo ul baqo.

  dan ini sebaiknya. ada pembimbing guru yang mursid. dan di dalam perjalanan, yang menentukan salik tergantung riyadahnya. mujahadah dan murakobahnya. kalau memang salik benar-benar mengamalkan, benar-benar bertauhid. insyaallah zat wajibul wujud. akan memperkenalkan dirinya, dan membuka semua rahasianya. yang di mana, dirinya itu, dan dia TUHAN; bukan zat. bukan pula sifat, bukan pula asma, dan bukan pula af’al.

  dia tetap laisya, tidak ada seumpamanya dengan yang ada di alam in. dirinya sama dengan dirinya yang dulu dan sekarang, tidak ada satu pun menyertai, hanya dia saja yang adanya(esa).

  dan di antara banyaknya salik sedikit sekali yang dikehendakinya benar-benar sampae mengenal kepadanya. dan yang kebayakan salik cuma dikehendakinya, hanya kenal akan sifat dan afaalnya. dan itu pun sudah termasuk mengenal kepadanya. dan ada, pula yang hampir kepada maripatullah.dan ada pula yang dikehendakinya. yang di mana kenal zat, sifat, asma dan af’al.

  tapi mereka tak dapat mengesakan. oleh kerna, zat, sifat asma dan af’al masih berpasal-pasal ada kedudukan dan martabatnya, masing-masing. walaupun mereka tahu hakikatnya, tidak bercerai antara zat sifat asma af’al. tapi mereka tidak dapat menyatakan sebenarnya, di zauk batin mereka, dan kalau pun dinyatakan masih ada perinciannya, belum bulat esa masih jamak. dan dalam untk di tahap ini salik dah sngat beruntung, itu pun sudah termasuk, dah sempurna maripatnya kepada tuhannya.

  Wassalam dari perkumpulan majelis bikolbin salim. guntung jorong, sekumpul martapura,..

 28. Dan…

  1. Penanggalan diri [fana] berlaku pada La haula wala quwwata illa billah [AKU yang menghidupkan kamu, kemudian AKU kurniakan rezeki, kemudian AKU matikan kamu dan kemudian AKU bangkitkan kamu semula. Dan AKU yang memberi petunjuk dan AKU jua yang menyesatkan (bila tak dapat petunjuk, maka sesatlah)]. Ia adalah proses evolusi jiwa [tazkiyyah]: ammarah -> lawwamah -> mutmainnah.

  2. Penyaksian [syuhud] berlaku pada La ilaha illa Allah [Allah cahaya langit dan bumi]

  3. Ibadah berlaku pada Lailaha illallah muhammadur rosulullah [rahmat sekalian alam]

  Dalil-dalinya banyak didalam AlQuran dan AlHadith. Bacalah dgn Nama Tuhanmu yg menciptakan kamu dan bukan baca dgn namamu.

 29. Dialah yang awal, yang akhir, yang batin dan yang zahir.

  maka pada keadaan mana pun Dia berada, sama ada awal, akhir, batin atau zahir,

  maka dia adalah laisa kamislihi syaiun, tiada satu pun yang menyerupainya,
  dan keadaannya dahulu adalah seperti keadaannya sekarang, dan keadaannya sekarang adalah seperti keadaannya dahulu,

  tuhan adalah Dzat, bukan sifat, bukan asma, dan bukan afaal. Sesuai dengan firmannya: Aku ini Allah, maka sembahlah Aku, {Thaha 20:14}

  apabila Dia ada maka tiada satupun bersamanya, maka hanya Dia yang ada, yang lainnya binasa dan hacur lebur.

  atau dengan kata-kata lain, apabila salik itu berada dalam makam keesaan, maka jasad dan keakuan salik, tidak lagi terpisah denganNya, bahkan kedua-duanya itu menjadi tajaliNya. dan apabila dia bertajali maka hanya Dia yang ada.

  seperti kisah nabi musa yang mahu melihat Allah, gunung tursina lebur dan musa jatuh pengsan,,

  tetapi ironinya, setelah musa sadar dia berkata, ya Allah akulah yang pertama beriman kepadaMU,

  ,,,,,, maka jelaslah musa melihat Allah setelah ketiadaan kesadarannya, kerana sebelum itu dia telah jatuh pengsan,

  bagi pencari allah, kisah nabi musa di bukit tursina ini harus dikaji dengan teliti, kerana di sini ada rahsia, bagaimana salik itu dapat melihat Allah dengan terang dengan nyata dan dapat menerima tajali illahi.

  wassalam

 30. alhamdulillah. terima kasih tuk pa cik sekalian.

  mari kita kaji diri. ketika jasad adam telah dibentuk lalu KU tiupkan RUHKU ke dalamnya. yang masuk ke dalam jasad adam inikan ruhAKU bukan AKUnya.

  hiduplah adam tapi tak berdaya (masih tak sempurna) lalu diciptakannya DIRI BATIN adam, yang serupa tapi tak sama, sebagai pelayannya. lalu diperintahkannya para malaikat, pabila AKU telah bertajali pada diri adam maka sujudlah kalian semua.

  yang bertajali itu NURULLAH. bukan DIA yang sbenar-benar DIA. sempurnalah adam.

  lalu siapa aku? siapa ardhy yang dhoif ini??

 31. Hai… bagi yg pencari tuhan. yg bernama 4jji (tuhan) itu bukan zat. yg bernama 4jji itu zat, sifat, asma, af’al .klu 4jji itu zat se mata2 tdk akan ada alam semesta ini.

  di dlam perjalanan martabat tujuh. di ALAM AHADIAH; LA TAYIN/TIADA TAPI NYATA. yaitu; suatu kedudukan martabat zat tuhan tunggal semata. yang disebut ZAT-UL-BUHTI. yg merupakan AZALUL AZAL, yakni se asal2nya yang asal. yakni disini belum ada lagi berbicara soal2 sifat, asma dan af’al. apalagi soal alam semesta ini. hanyalah zat tuhan se mata2, alam nya alam lahut, alam ketunggalan.

  tapi di kedudukan martabat ini dia tidak sempurna/tdk dpt d kata TUHAN/ALLOH. sesuai dengan hadis qodsyi.;KHOLAQOL ASYA LIAZLIKA WA KHOLAQTUKA LI AZLI.{ku-jadikan semesta alam karenamu (muhammad) dan ku-jadikan di kau karena-ku}.

  zat tdk bisa di kata kan tuhan/4jji. karena tdk ada ny lagi sifatnya, asmanya dan af’alnya. yg dikatakan tuhan/4jji itu.,.??(zat sifat asma af’al).ketahui lh salik. jadi yang dikata kan tuhan/4jji itu ,tdak bisa hanya zat saja/ hanya sifat saja/hanya asma saja/hanya af’al Saja.yg sempurna di katakan tuhan/4jji.ada zat ada sifat ada asma ada af’al.

  tetap laisya, qadim dan muhalafah.dia sempurna dikata kan tuhan/4jji setelah martabat ahadiah, wahdah dan wahdiah. dan roh, misal, ajsam dan alam insan. ad 7 martabat.dan sudah berpasal2.dan dia bukan zat lagi.

  di antara bnyak ny salik sangat sedikit sekali yang dikehendaki nya. mengetahui/benar2 mengenal tuhan/4jji sebenar nya.

  wallohu walam.
  Wasallam

  • Mas, pak, bang Rudhy…

   bisa minta alamat emailnya?

   atau kirimkan saya artikel2 yang dapat membuat saya lebih mengenal Alloh.

   nyen_080406@yahoo.co.id

   Salam dari KALTIM

 32. ahdah, wahdah dan wahdiah adalah makam dzat.

  pada makam ahdah inilah yang dikatakan dzat mutlak, semata-mata dzat, ghaibul ghaib, tiada siapapun yang mengetahuinya keadaannya, walaupun nabi atau aulia terdekat. pada makam ini satupun belum ada hanya dzat mutlak, dan tuhanpun belum bernama Allah lagi. inilah yang dikatakan perbendaharaan yang tersembunyi.

  dan kerana dia ingin diketahui maka ditajalinya Nur Muhamadiah ataupun nur muhammad, atau disebut juga hakikat muhammad, makam ini bernama makam wahdah, makam keesaan, dan di sini bermulanya dzat wajibal wujud (dzat Allah) dan sifat, tapi ia masih dalam ilmunya lagi. dzat dan sifat telah ada tapi belum lagi dalam perincian, masih abstrak.

  kemudian ditajalikannya lagi ke suatu makam yang bernama wahdiah atau disebut juga Hakikat Insan, di sini dzat wajibal wujud, sifat dan asmak sudah ada dalam perincian tetapi belum zahir lagi, umpama sebiji benih, sudah ada dahan, batang, daun dan sebagainya, tetapi belum zahir lagi.

  dan untuk menzahir kan dirinya maka ia mentajalikan dirinya seterusnya ke makam ruh, di sinilah baru tuhan bernama Allah, kemudian dia mentajalikan dirinya ke alam mithal, ijsan dan insan.

  jadi Allah itu adalah dzat wajibal wujud, dan bukannya dzat mutlak.

  apabila dzat wajibal wujud hadir maka sifat, asma dan afaal juga hadir, kerana ia tidak berpisah daripada dzat.

  wassalam

 33. 1. ZAT; (0) kosong
  2. SIFAT; (.) titik; muhammad awal/akmad
  3. ASMA; (l) alif; muhammad akhir/nur muhammad
  4. AF’AL; ruh.

  Setelah bertajali zat hayat di 4 martabat baru lh dia sempurna di kata kan tuhan/alloh. dan diri nya bukan zat lagi. bagi salik yg benar2 maripat kpda diri nya, ibarat 1x klik langsung ke diri nya lengkap sempurna, tanpa ada lagi kisah perjlanan/perincian, pertajalian diri nya.

  dia begitu nampak. oleh itu dia tidak bisa dikata kan zat lagi. tetap diri nya laisya, qadim, dan muhalafah. ibarat biji, sudah tumbuh ada dahan, ada ranting dan buah.

  dia tidak di katakan biji lagi, atau cuma dahan atau ranting atau buah lagi. di sni lh yang sangat di rahasiakan, barang siapa yang mengetahuinya. maka surga bagi nya. yang telah di jamin langsung oleh dirinya.

  Bagi tuhan 99 asma 1 yang sangat di rahasia kan barang siapa mengetahui yang dirahasia itu, maka surga bagi nya. dan yang sangat rahasia itu bkan asma lagi, yg harus menckupi 100. sudah jelas di kata kan disitu, bagi nya 99 asma bkan nya 100.

  tapi yang sangat di rahasia kan itu adalah diri nya sebenar nya. klau itu asma, pikir apakah bisa menjamin? jadi yang bisa menjamin tentulah diri nya pula.

  jadi yang dikatakan yang sangat rahasia itu adalah diri nya sebenar nya. memang benar juga, insan itu rahasia ku, dan aku pun rahasia nya. insan itu rahasia, dan rahasia itu sifat ku, dan sifat ku tidak laen dari pada zat ku.

  memang diri nya menyebut rahasia nya, tpi rahasia itu pun telah di jawab nya. dan itu pun merupakan adalah rahasia tetapi ada 1 rahasia yang sangat di rahasia kan, yaitu rahasia siapa tuhan yg bernama alloh itu. dan nama alloh itu adalah ismun kabir/nama kebesaran bagi nya.

  maka nya ada ayat awalludin maripatullah!disuruh mengenal alloh. dan tentu lah dpt di kenal. mengenal dengan, araptu robby birabby, aku kenal tuhan dengan pengenalan tuhan. dan dlam masalah ini, insan tdk bisa meraih atau pun menolak. apa yg sudah menjadi kehendak takdir, kudrat dan iradat nya.

  Wassalam.

 34. Biji benih yang telah tumbuh, membesar menjadi “pokok”,

  setelah benih menjadi pokok, maka ia tidak lagi dipanggil/(bernama) benih tetapi pokok.

  jikalau diperhatikan di sekitaran dan juga di semesta alam ini, tiada satu pokok pun yang serupa dengan pokok yang lain,

  maka nyata pokok ini, laisa kamislihi syaium, tiada satu pun yang menyerupainya, di samping itu ia qadim, baqa, qiamuhu binafsihi, dan mukhalafatul lil hawadith.

  pokok ini kelihatan dengan terang dan nyata,,

  allaaaah hu akbar…

  dengan satu tarikan nafas yang gelap bertukar menjadi terang.

  70,000 hijab lebur.. dan tiada lagi hijab, termasuk hijab yang terbesar iaitu diri sendiri.

  maka tiada ada lagi persoalan dan jawapan.. tapi keyakinan.

  wassalam.

 35. ALHMDULILLAH.

  benarlah yg pa cik semua sampaikan, trima kasih.

  cukuplah sudah kaji diri. DIRI’ adam itulah yang datang dari ALLAH,

  awal adam itu ketiadaan, akhir adam itu dikekalkan, zahir adam itu menunjukan batin adam yang dirahasikan.

  selama-lamanya ardhy tak pernah ada, hanya perlambang dari DIA, kenal DIRI kenal TUHANnya tiada mungkin syirikkan DIA, tahu DIRI kenal hambaNYA, tiada mungkin mengaku DIA.

  orang nelayan pergi ke laut
  pukat dibawa menangkap ikan
  kalaulah datang malaikat maut
  ilmu apa kita gunakan?

  POS RONDA 0.1
  JAKARTA

 36. Memang jikalau di perhatikan, di sekitaran dan semesta alam ini, begitu nyata pokok, allohu akbar, tidak hanya tersurat di kitab dan lisan, tapi nyata me ujud,

  semesta alam menjadi kitabul maujud/kitab yang nyata. tetapi di sini ada qadim, dan muhaddas. qadim, yaitu, seasal-asalnya yang asal, yang tak berpermulaan, dan akhiran tiada berkesudahan. yang merupakan dirinya sebenarnya.

  dan muhaddas itu, yaitu yang baru diadakan/dijadikan. ada permulaan, tentu ada akhiran, dan berkesudahan. yang merupakan wujud daripada sifat, asma dan afaalnya.

  dan sifat, asma dan afaal itu, bukan dirinya sebenarnya, tapi tiada lain itu semua dari pada diri nya. lalu kalau itu tidak bisa dikatakan dirinya, tapi bukan laen dari pada dirinya. lalu yang mana, dapat dikatakan/dinyatakan dirinya yang sebenarnya.

  kalau dirinya dinyatakan dalam berpasal, atau dengan perincian tajali-tajalinya dirinya. itu masih di tahap hakikat, masih adanya hakikat. belum ke tahap maripatullah.

  kalau dalam tahap, sudah mencapai maripatullah sebenarnya. dan di bathin mukmin yang sudah maripatullah. begitu nyata dirinya, dan rahasia siapa tuhan/alloh taala sebenar.

  dan rahasia itu bukan lagi rahasia baginya. tidak ada lagi perincian atau pun hakikat. begitu nyata dirinya. tiada terhijab/terhijad.

 37. Siapakah ardhy?

  Ardhy terdiri dari..

  1. jasad/tubuh
  2. ruh
  3. asma/nama; ardhy

  ana abu arwah wa adamu abu basar. (aku bapak sekalian ruh dan adam bapak sekalian batang tubuh.

  1. jasad merupakan dari setetes air, dari ibu bapa, terus sampae ke nabi adam. dan adam itu daripada 4 unsur. api, air, angin, tanah. dan itu dari pada nur, nur muhammad yaitu sifat, yang tidak laen dari pada zatnya.

  2. ruh itu dari pada nur muhammad. yaitu sifat, yang tidak laen dari pada zatnya.

  3. asma/nama (ardhy). yaitu menjadi asma bagi dirinya, serupa tapi tidak sebanding. Asma pada ujud sifatnya.

  Jadi ardhy itu, kenyataan dari pada sifat, asma dan af’al nya tuhan.

  Dan kala malaikat maut datang, dan ilmu apa yang digunakan?..ilmu tauhid. jika akhir kalam tiada mensekutukan tuhan nya,dengan suatu apa jua pun. maka surga baginya. jadi untuk tidak menyekutukan tuhan. maka harus dengan bertauhid.

 38. ALHMDULILLAH.

  trima kasih tuk pak cik’ dan abang-abang sekalian, terutama perkumpulan BIQOLBIN SALIM.

  pahon jelatang di tepi laut
  gugur bunganya dimakan ikan
  kalaulah datang malaikat maut
  ilmu tauhid kita gunakan
  sesuai dengan firman allah

  (yaumala yan pa’u malun wala banun) pada hari itu siapapun tidak bisa menolong kamu, anak bini, kaum kerabat, harta karun (illa man atallaha biqolbin salim) kecuali dia datang menghadap allah dengan hati yang suci jernih.

  pak cik di tempat kami banyak yang mengaku AHLUSUNAH WAL JAMAAH, yang sebenarnya seperti apa?

 39. AHLU SUNAH WAL JAMA’AH

  demi tuhan yang memegang jiwa muhammad, akan berfirqah umatku sebanyak 73 firqah. yang satunya masuk sorga, dan yang lainnya masuk neraka. bertanya sahabat: siapakah firqah yang tidak masuk neraka ya rasulullah?

  nabi menjawab:ahlu sunnah wal jama’ah.

  Dengan sabda nabi di atas ini, sehingga tiap-tiap firqah itu, dia mengaku dialah yang mengaku golongan ahlu sunnah wal jama’ah itu. dan yang lain-lainnya itu adalah semuanya sesat. begitulah pengakuannya masing-masing golongan teersebut itu tadi.

  Baiklah, kiranya tidak penting kita menguraikan yang 72 golongan tersebut itu tadi. sedangkan dia sudah pasti masuk neraka. oleh itu lebih baik kita mengungkapkan yang benar-benar menduduki golongan ahlu sunnah wal jama’ah tsb itu tadi saja. sebab jika kita bertemu dengan yang benar, maka sendirinyalah maksudnya kita pasti melihat kepada yang sebenarnya ahlu sunnah wal jama’ah.

  Kemudian agar mudah dimengerti, maka marilah dahulu kita letakkan pada tempat yang sebenarnya satu persatunya tiap kalimat ahlu sunnah wal jama’ah ini. ketahuilah, rangkaian kalimah ahlu sunah wal jama’ah. ini dia ada mempunyai tiga perkataan. dan tiap-tiap kata itu pula dia ada mempunyai tempat kedudukannya pada masing-masingnya.

  Yaitu, pertama AHLU – kedua SUNNAH dan ketiga JAMA’AH.

  1. AHLI

  yang menduduki ahli ini, nyatalah hanya tuhan saja. sebab tuhanlah yang ahli mencipta, ahli berkehendak, ahli hidup, tahu, mendengar, melihat, berkata dan segala-galanya. jelasnya tuhanlah yang tepat menduduki maksud AHLI tsb itu.

  2. SUNNAH

  artinya sunnah, ialah peraturan. oleh itu hanya nabi kita S.A.W itu sajalah yang tepat menduduki sunnah ini. sebab segala perangai nabi itu, semuanya wahyu alloh. berarti disebut juga pula perangai nabi itu sunnatullah, yakni peraturam alloh. jelasnya nabi kitalah yang tepat menduduki SUNNAH ini.

  3. JAMA’AH

  sebelum kita meletakkan siapa orangnya yang menduduki jama’ah ini. maka marilah dahulu kita ambil suatu contoh. kedudukan cara sembahyang berjama’ah. yaitu sempurnanya sembahyang berjama’ah ini ialah wajib ada satu imamnya, dan beberapa orang ma’mumnya.

  ada pun syarat-syaratnya, jadi ma’mun ialah ma’mun berdiri di belakang iman, berlaku tidak boleh mendahului si imam. dan di hati mengaku ma’mum dan lain-lainlah lagi. inilah antara lain syarat-syaratnya menjadi ma’mum dalam sembahyang berjama’ah.

  kemudian andai kata pada jama’ah tsb itu tadi ada seorang yang arah hadapnya tidak mengikuti imam. yaitu berbalik belakang, maka yang seperti ini dia bukan orang jama’ah. seterusnya jika ada seorang ma’mum yang arah hadapnya dia sama dengan si imam, tetapi dia berlaku mendahului dari pada imam, maka mereka ini dia bukan orang jama’ah juga. selanjutnya jika ada pula seorang ma’mum yang hadapnya sama dengan imam dan kelakuannya mengikuti imam, tetapi hatinya dia tidak mengikuti imam, maka yang begini dia disebut mufarakah dan mereka ini pun dia bukan orang jama’ah juga pula.

  melainkan yang benar-benar dimaksudkan jama’ah ini. ialah yang hadapnya, dan kelakuannya serta hatinya, mengikuti imam. maka yang inilah yang syah jadi ma’mum dalam berjama’ah.

  sekarang hikmahnya berjama’ah ini. dapat kita gunakan pada soal tadi. dan sebagai tanggung jawabnya untuk menghubungkan soal ini, dengarlah sabda nabi SAW.

  ANA MINALLAH WAL MU’MININA MINNI.{Aku dari pada alloh dan mu’min dari pada aku}. berarti gerak diam mu’min ini, ialah gerak diam nabi saw, dan itulah pula suatu af’al tuhan. begitulah maksud sabda nabi tsb di atas ini. mengertinya pula hanya mu’minlah yang diakui oleh nabi dari pada beliau sendiri. dan kalau nabi sudah mengakui begitu. maka itulah yang sebenarnya umat nabi. serta disebutlah pula hamba alloh yang sebenar-benarnya hamba. ringkasnya mu’minlah yang tepat menduduki maksud jama’ah tersebut.

  sebaliknya si ma’mun yang berbalik belakang dengan ini hukumnya orang-orang kafir. sebab dia balik belakang dengan nabi. dan ma’mun yang mendahului dari pada imam tadi maka hukumnya, ialah orang-orang syirik khafi yul khafi. sebab dia berani mendahului dari pada nabi. karena dia mengaku ada mempunyai daya kuat kuasa sendiri.

  selanjutnya mereka yang mufarakah, dengan imam tadi, ialah hukumnya orang-orang munafik dengan nabi. sebab walau pun segala perintah alloh dan rasul itu sudah dilaksanakannya juga. tetapi menurut perasaan imannya dia sendiri yang kuasa mengerjakannya itu. dan simpulnya munafik ialah juga musyrik.

  Dengan begini caranya dapatlah kita simpulkan bahwa yang berhak menduduki ahli tsb itu tadi ialah tuhan. dan yang menduduki sunah itu ialah nabi saw. serta yang jitu menduduki jama’ah ini ialah si mu’min. mengertinya ahlu sunnah wal jama’ah ini. ialah yang terdiri dari tuhan – nabi saw – dan mu’min.

  Maka itulah jika dibuka rahasia si mu’min, maka nampaklah nabi. sebab wal mu’minina minni. dan jika dibuka rahasia nabi pula, maka nampak tuhan. karena ana minallah. mengerti rahasia tuhan ada pada nabi, dan sekaligus rahasia tuhan dan rahasia nabi ada pada mu’min. sebab daging tubuhnya daripada nur nabi muhammad saw. dan gerak diam tubuhnya ini langsung af’al tuhan.

  Wassallam…

 40. Bila terlalu banyak teori, akhirnya menipu diri.

 41. …,Alhamdulillah,…Allahu Akbar……!!

  Kelu rasanya lidah ini, sebak rasakan di dada, tak ada bahasa nak diungkapkan ,….,

  terharu, bahagia, menjadi satu.

  hai para kekasih Allah, hai para Rasullullah, engkaulah yang dimaksud Allah,;…. Allah memilih utusan-utusan Nya, dari malaikat dan dari manusia. sesungguhnya Allah maha melihat lagi maha mendengar.( QS.Al-Hajj 75 ).

  Bacalah “KITAB”mu, cukuplah “DIRIMU SENDIRI” pada waktu ini sebagai penghisap terhadap mu. ( QS.Al- Isra’ 14 ).

  ,……………..Allah membimbing kepada “CAHAYA NYA”, siapa yang Dia kehendaki, dan Allah membuat perumpamaan- perumpamaan bagi manusia. dan Allah mengetahui segala sesuatu (QS. An- Nur 35 ).

 42. salam silatulrahmi,

  kepada saudara hajirikhusyuk (pemilik blog), ismail sg buluh, rudhy, billie pahreza, ardhy dan juga yang lain, daripada tafakur,

  semoga blog ini dirahmatiNya dan dapat menjadi wadah untuk meningkatkan ilmu hakikat dan makrifat.

  dan ilmu yang saudara-saudara kongsikan di sini diredaiNya dan diberiNya ganjaran berlipat ganda.

  amin…

  wassalam

 43. Salamm,.. kembali buat saudara tafakur,..dan persaudaraan pemilik blog ini, hajirik khusuk, dan juga salam persaudaraan buat semua.

  Bila terlalu banyak teori. akhirnya menipu diri. komen saudara ismail.
  Banyak teori atau pun sedikit. Bagi mu’min tidak masalah. yang bikin bingung mu’min. Diri yang mana, yang ke tipu???

  diri aza tak punya, siapa yang ketipu?

  Cuma Orang yang gak kenal tuhan aza, yang akan ketipu. ketipu akan amarah. masih memiliki wujud.

  • Kau masih tak faham percakapanku.

 44. salam kembali buat sdr Tafakur, bang Rudhy, pak Hajirikhusyuk dan saudara sekalian.

  Apa tanda melayu jati?
  Tunjuk ajar sampai mati

  Apa yang ditunjuk apa yang diajar?
  yaitu petuah-petuah dunia akhirat

  Apa petuahnya?
  Mencari selamat dunia akhirat

  Kira-kira ada ga manusia yang selamat di dunia?!?

  trima kasih buat bang Rudhy atas uraiannya, tentang ‘ahlusunahwal jamaah’

  pak cik ada kawan nak bertanya?
  antara muhammad dengan allah ada siapa?

  antara tuhan dengan allah ada siapa?

  POS RONDA 0.¡
  JAKARTA

 45. Ciri-ciri orang yang ma’rifatullah itu Rendah Hati tidak Rendah Diri

  Rendah Hati itu tidak mensalah-salahkan orang lain. misalkan; komen di blog ini, semua benar tapi ada yang lebih benar

  tidak Rendah Diri itu tidak merasa rendah diri di hadapan orang berjubah, bergamis, walau terlihat wara’ sekalipun.

  orang ma’rifatullah itu hanya merendahkan dirinya di hadapan allah subhanahu wa ta’ala

  semoga allah menyatukan hati kita semua.

  wasalam

 46. salam kepada pencari-pencariNya yang ikhlas,

  tujuan ana membina blog ini adalah sebagai amal jariah untuk mendapat keredaan daripadaNYa, di samping sebagai wadah bagi semua untuk meningkatkan lagi pengetahuan hakikat dan makrifat.

  ana ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada semua terutama sdr ismail sg buluh, rudhy, billie pahreza, ardhy dan tafakur, dan sebelum ini sdr tahjud.

  kerana sudi berkongsai ilmu di sini, semuga itu semua diredaiNya dan diberiNya ganjaran.

  amin

 47. 1.Antara muhammad dan alloh ada siapa?

  2.antara tuhan dan alloh ada siapa?

  Ringkas nya antara ke-dua-duanya. yang ada hanya diri yang wajib maujud. hanya tuhan (zat, sifat, asma, af’al).

  Muhammad/insan kamil merupakan kenyataan diri nya maujud, dari pada zat, sifat, asma dan af’al nya. dan alloh nama jabatan/ismun kabir/nama kebesaran bagi tuhan.dan tuhan (zat, sifat, asma, af’al) pangkat nya.

  ANA ANTA BIMA AYYADTUKA WA ANTA BIMA QOLLANTUKA{aku ialah engkau,dengan ke kuatan ku yang ada pada engkau. dan engkau ialah aku dengan pertalian ku pada engkau}.

  MAJOHARTU PI SAY’IN KAJUHRI PIL INSAN{tiada nyata ku kepada se suatu seperti pada insan}.

  walau sangat terang dan nyata lengkap DIA pada insan/muhammad. dan pernyataan nya AKU adalah ENGKAU dan ENGKAU adalah AKU. serupa tapi tidak sebanding, ia tidak bisa dinyata kan DIA yang sebenar nya.tetapi tidak laen dari pada DIA tadi. karena martabat di sini, ada perkara QADIM dan MUHADAST dan di martabat ANA ANTA ini.

  DIA bukan ZAT lagi, setelah bertajalinya. lalu yang mana DIA sebenar nya? ini lah rahasia.???.zat bukan, kerna di martabat zat atau ahdah tuhan, di situ LA’TANYIN/TIADA’TAPI NYATA.

  belum lagi ada sifat, asma dan af’al nya. tidak bisa dikata kan sempurna. dan bertajali beberapa martabat, baru dia sempurna,tapi diri nya bukan zat lagi.

  ahmad/muhammad awal juga bukan DIA sebenar nya. yang merupakan tajalinya, martabat sifat bagi nya. nur muhammad/muhammad akhir juga bukan DIA sebenar nya, yang merupakan tajalinya, martabat asma bagi nya.

  ruh juga bukan DIA sebenar nya, yang merupakan tajalinya, martabat af’al bagi nya, dan muhammad juga bukan DIA sebenar nya, yang merupakan maujud zat, sifat, asma dan af’al nya. tetapi semua itu tidak laen daripada DIA.

  kalau dari semua martabat dan ber pasal-pasal dan perincian/proses tajalinya, di dilihat nampak diri nya,.tetapi di katakan dirinya sebenar nya bukan lah seperti proses ke adaan perincian/tajalinya. itu cuma kisah.

  tetapi diri nya sekarang ibarat biji telah menjadi pokok. jadi yang dilihat nampak pada perincian/tajalinya tadi. ibarat proses biji menjadi pokok. dan sempurna dia, DIA yang menjadi pokok sekarang. dan pokok bukan biji lagi.

  pokok merupakan sempurna dimana terhimpun zat, sifat, asma dan af’al. itu lah yang dinyata kan diri nya seberna. dan diri nya, laisya, qadim, dan muhalapah.

 48. aslkm wr wb,

  Maf sebelumnya……….!ane cuma mau tanya dimana letak ikhlasnya kalo kita berbuat amal jariah masih di omongin? maf………..!

  n ane alhmdlillah tau yang hajirikhusyuk bilang salah satu ayat mutasabiat yang bisa buat kita muslimin langsung da di ……………….-NYA.
  sekali lagi ane minta maf……..pa ente hajirikhusyuk sama ma ane?

  1.pakah ente “saudara” ane?

  2.pa nafas ente ma ane “sama”?

  3.pa da “si tua” ma ente?

  by the way…ane dari buthon, indonesia .mudahan2 kita “sama”………..so kita bi
  sa berbagi satu sama lain….tp ga dnsi,di blog ni…………coz ni smua ”R”.

  waslmkm wr wb

 49. alhamdulillah,

  ana anggap tuhan menguji keyakinan ana, apabila dikatakan ana hanya omongan,

  subha na allah, allah hu aklam,

  ana akan membuat penjelasan sedikit, tapi terlebih dahulu ana ingin nyatakan bahawa bukan tujuan untuk menunjukkan keegoan, atau untuk menunjukkan ilmu ana tinggi, dan bukan tujuan ana untuk menyatakan ilmu pada orang lain itu tidak benar.

  allah itu maha kaya, dan maha bijaksana,

  setiap saat dia melakukan sesuatu, dan apa yang dilakukannya tiada pernah yang sama, itulah kebesarannya,

  untuk sampai kepada allah itu jalannya sangat banyak, umpama banyaknya nafas, dan perjalanan itu tidak sama bagi dua orang, walaupun mereka berada dalam kumpulan yang sama, atau perjalanan muridnya tidak sama dengan perjalanan gurunya, guru hanya sebagai penunjuk jalan, tapi jalan perlu dilalui sendiri-sendiri. oleh itu apa yang dilalui seseorang salik itu tidak sama dan tidak dapat dibandingkan dengan pejalanan orang lain.

  tapi yang pentingnya adalah matlamatnya, matlamatnya harus sama, harus ada satu, kerana allah itu esa.

  jadi setiap ilmu yang ada pada seseorang itu tidak sama dengan ilmu yang ada pada orang lain, dan jikalau diteliti dengan lebih dalam ilmu itu adalah hijab.

  sedangkan rasullulah sendiri sampai kepada tuhan tanpa ilmu, beliau hanya bertafakur di gua hirak sehingga allah membukakan rahsianya kepada rasullulah.

  ilmu ini ada hanya selepas rasullulah, kerana selepas rasullulah mengenal tuhan barulah ada Al-quran, dan daripada al-quranlah pelbagai cabang ilmu timbul.

  tetapi bagi rasullulah dan para wali, di samping mashaf al quran, mereka juga ada al quran yang qadim, yang tanpa huruf dan suara. yang selalu membimbing mereka di jalan yang benar,

  dan mereka tidak perlu lagi membandingkan ilmu yang mereka ada dengan ilmu yang ada pada orang lain, dan mereka tidak perlu bimbang orang itu sama atau tidak dengan mereka, kerana mereka memiliki haqqul yakin.

  ilmu tidak dapat mengenal dzat (tuhan), kerana ilmu wadahnya hanya berkisar kepada apa yang dijadikan iaitu alam semesta.

  untuk sampai kepada dzat seseorang itu harus meninggalkan ilmu, jikalau tidak dia hanya akan diperangkap oleh penjara ilmu.

  setelah meninggalkan ilmu, sallik akan sampai kepada dzat, dan ini adalah wadah makrifat. dan makrifat ini adalah penjara yang paling unggul, hanya sedikit salik yang dapat melepasi penjara makrifat.

  untuk sampai ke hadirat allah salik harus meninggalkan makrifat, barulah dia duduk di hadirat allah, duduk semajlis dengan allah, atau dengan kata lain, berdiri di atas dua tapak kaki ku (allah).

  dan allah itu awal, akhir, zahir dan batin, kerana allah berkata akulah yang awal, yang akhir, yang batin dan yang zahir.

  dan mengenal allah harus awalnya, akhirnya, batinnya dan zahirnya, jikalau kenal allah hanya pada akhirnya, dari segi pandangan ilmu makrifatnya belum lengkap, (tapi dari segi hakikatnya hanya allah yang tahu).

  umpama sebiji benih yang telah tumbuh menjadi pokok, dan jikalau salik hanya tahu tentang pokok sahaja, lengkapkah makrifatnya? sedangkan tuhan dalam bentuk lain dia tidak mahu ambil tahu.

  umpama iblis yang tidak mahu menyembah adam, kerana katanya aku hanya menyembah allah, dan adam bukan allah, kerana iblis hanya tahu allah dalam satu bentuk sahaja.

  jadi dari mana datangnya pokok jikalau bukan dari biji benih. bolehkah pokok ada dengan sendirinya tanpa benih?

  maka jadilah makrifatulah yang sempurna, bukan hanya pada satu martabat sahaja.

  wassalam

 50. Assalamu alaikum.

  masalah semua pendapat itu adanya benar semua, benarnya menurut ilmunya, dan keyakinannya, dan tingkat maqam kedudukan nya. walau jalan berbeda, tetapi hasil nya, tetap satu…

  Dan yang diperintahkan wajib tuk di kenal itu tuhan alloh ta’ala, bukan zat. zat memang tak bisa di kenal. buat apa mikir kan zat.
  Dan benar sempurna nya, maripat kepada alloh harus’ awal, zahir, batin dan akhir.

  pokok yang di maksud di sini, pokok diri sebernanya diri yang baginya zat, sifat, asma, af’al. yang qadim, muhallapah, bukan diri pokok yang maujud dirinya pada zat, sifat, asma dan af’al. yang muhaddast

  Dan pokok pastilah dari pada biji. dan Biji telah menjadi pokok, (sempurna). lalu pokok itu bukan biji lagi. dan di diri pokok tidak ada biji lagi. karena biji sudah jadi pokok. dan kenyataan sekarang yang ada hanyalah diri si pokok tadi (tuhan yang sempurna dan bernama alloh). yang sekarang maujud zat, sifat, asma dan af’al nya, pada alam semesta beserta isinya. jadi sekarang yang ada dan maujud hanyalah diri si pokok.tidak layak lagi kenyataan itu disebut biji. dan sekarang biji itu hanya tinggal’menjadi kisah, proses awal kejadian, tajali nya dirinya. proses biji menjadi pokok.

  Rasullah sendiri sampai kepada tuhan tanpa ilmu, beliau hanya bertafakur di gua hirak. sehingga alloh membuka kan rahasia nya kepada rasulullah. dalam hal ini rasulullah hanya baru sampae kepada martabat nya, perjalan poroses tajali2nya, masih di biji. belum bertemu dengan diri nya tuhan atau diri pokok lagi. dan rasulullah baru bertemu dengan tuhan nya (diri pokok) . secara ruh dan jasad, di peristiwa isro miraj nabi. di peringkat ini makam tertinggi, makam puncak nya rasullah, mengenal dan bertemu, siapa diri alloh taala sebenarnya.

  Wassalaam…

 51. salam..lama saya tak memberi apa-apa kata..

  namun seronok membaca pendapat-pendapat ente semua. alhamdulillah..

  dari Satu tetap ..tidak akan berubah..cuma apabila lahir menjadi perkataan yang disusun menjadi ayat.. maka banyak yang berubah pengertian ..apabila dibaca atau dimengerti oleh orang lain kan…

  jangan berbalah tentang apapun..kerna kefahaman sendiri-sendiri ..apa yang dari Satu tetap kita fahami..tanpa kata..Rasa..itu bagi saya amat penting..

  wallahualam

 52. {Biji benih yang telah tumbuh, membesar menjadi “pokok”,

  setelah benih menjadi pokok, maka ia tidak lagi dipanggil/(bernama) benih tetapi pokok.}

  tapi dzatnya tetap sama, walaupun berapa banyak tajalinya, zatnya tidak berubah kerana dia sekarang seperti dia dahulu juga, dan dia dahulu seperti seperti dia sekarang juga,

  jikalau ada perubahan dalam dzatnya semasa pentajalian maka itu bukanlah tajali.
  kerana dzatnya telah berubah.

  dari pokok dijadikan kayu, dari kayu dijadikan pelbagai barang, seperti meja, kerusi, papan rumah, dan bermacam-macam lagi,

  walaupun perabot (kerusi) itu disalut perak atau emas, tatapi dzatnya tidak berubah, dzatnya tetap dzat kayu dan pokok.

  jikalau dzat tidak ada bolehkah kerusi ujud, kerana tanpa Kayu (dzat) kerusi tidak akan wujud. kerusi hanyalah khayalan fikirran apabila kerusi binasa apakah yang tinggal? sudah pasti dzat, kayu.

  jadi jangan keliru tuhan itu adalah dzat wajibal wujud yang berasal dari dzat mutlak, tanpa dzat tiada satupun yang ada di semesta alam ini.

  apabila dzat wajibal wujud hadir barulah sifat, asma dan afaal hadir,
  tetapi sifat, asma dan afaal tidak akan ujud tanpa wujud dzat.

  allah hu aklam

 53. Yang ana maksud pokok di sini, sebenar nya diri nya, yang bernama alloh. yang bagi nya, zat, sifat, asma, af’al. bukan nya kenyataan maujud darinya yang muhadast, seperti alam semesta, beserta isi nya. tetapi biji yang jadi pokok. sempurna diri nya di nyatakan tuhan alloh ‘esa diri nya’ pada zat, sifat, asma af’al {terhimpun}, dan juga laisya, qadim dan muhalapah.alloh ta’ala sebenar nya.

  yang wajib bagi mu’min maripat kepada nya. dan kenyataan sekarang yang ada dan maujud itu alloh ta’ala. diri nya bukan zat lagi. karena ada sifat, asma dan af’al nya. memang itu semua dari pada zat nya,.

  Lalu yang dinamakan alloh ta’ala, bagi diri nya zat, sifat, asma, af’al. lalu tanyakan pada batin ente, siapa gerangan ‘alloh ta’ala sebernar nya siapa???

  itu lah yang ana maksud pokok itu. yang bagi nya laisya, qadim dan muhalafah. dan diri nya bukan zat, bukan juga sifat, dan juga bukan asma, dan juga bukan af’al.

  dan apabila batin itu, menyatakan diri nya, msih ada perinciin/perjalanan/ ada nya hakikat. diri nya baru memperkenal kan/baru membukakan rahasia nya, tentang asal kejadian/proses tajali nya. dan untuk kenyataan sekarang ini hanyalah menjadi kisah/cerita,(kisah proses biji menjadi pokok).

  dan yang di nyata kan itu wal awalu (biji), bukan wal akhiru (pokok) zat, sifat, asma, af’al (sempurna nya)…dan apabila batin itu, menyata kan tanpa ada perinciin/perjalanan lagi, dan tidak ada lagi hakikat2.

  alhammdulillah, diri nya telah memperkenal kan dirinya, membuka kan rahasia nya, dan dia menyatakan diri nya sebenarnya. bertemu dengan dirinya (pokok). dan ke nyataan diri nya sekarang ada nya, terang dan nyata, diri nya dan ujud nya esa.

  inilah puncak maripat kepada alloh. mengenal dan bertemu dengan tuhan alloh swt sebenar nya. dan yang pasti ini.ARAPTU ROBBY BI ROBBY{aku kenal tuhan dengan pengenalan tuhan}.

  Dan tentang apa yang di kata dan di rasa. ALLISANU TARJUMANUL QOLBI WAL QOLBI TARJUMANUL HIDAYAH WAL HIDAYAH MIN NURIL QODIM.{lisan terjemahan dari hati, dan hati terjemahan dari hidayah, dan hidayah dari pada nur yang qodim}.

  WA ZAUKU PI NAPSI BI ZAUKI.{dan pengrasa pada insan itu pengrasa aku}.

 54. ALHMDULILLAH. cukup bagus jawabannya bang rudhy, trima kasih.

  setiap yg ujud pasti bernama
  asal allah ialah zat yg maha suci yang bernama?
  usul allah ialah sifat yg kamalat
  asal manusia ialah roh
  usul manusia ialah hati yg menjadi nilai disisi tuhan
  awal alloh tiada permulaan
  akhir alloh tiada kesudahan
  awal manusia ada permulaan
  akhir manusia tidak ada kesudahan
  zahir alloh dgn nama?
  batin alloh dgn nama robbi

  wasalam

  POS RONDA 0.i
  JAKARTA

 55. ALLOH itu zat, sifat, asma.

  Dan zat ialah sama dengan ujud/diri.. dan ujud/diri itu ialah si hayun yang maha suci ada nya. karena semua nya, tajali dan maujud dari pada si hayun/maha hidup.

  ZAT merupakan sama dengan DIRI. dan DIRI ialah si HAYUN. jadi zat=ujud/diri. dan ujud /diri itu bukan zat. jadi zat=ujud/diri. dan ujud /diri ialah si hayun.

  Kenapa diri nya bukan zat?. karena pada zaman sekarang. zat itu dapat di analisa atau di sensor oleh teknologi. walau pun zat tidak berupa dan berbentuk tidak dapat di lihat. tetapi dia menempati ruang/tempat.

  contoh nya, zat kabohidrat dan zat protein. seperti nasi mengandung zat karbohidrat. dan telur mengandung zat protein. dan dimana antara nasi dan telur zat kandungan nya berbeda. zat kandungan yang ada pada nasi ber beda dengan yang ada pada telur.

  itu membukti kan zat, menempati ruang/tempat. dan keberadaan nya, bisa di analisa dan di sensor oleh alat. dan seperti udara juga tidak berupa dan berbentuk, dan tidak dapat di lihat.tetapi dia menempati ruang dan tempat.

  Jadi ZAT= UJUD/DIRI. dan UJUD/DIRI ialah si HAYUN. itu biji. dan sekarang yang perlu di maripati si HAYUN yang sempurna, ada sifat,asma dan af’al. yang bernama tuhan yang ber asma kan alloh ta’ala.

  Wassalam.

 56. ALHMDULILLAH. benar bang Rudhy, bukan DIA, tapi tidak laen drpd DIA. kita ambil analogi:

  kita (ardhy) inikan manusia, kenapa dikatakan manusia? kerna asal kita (ardhy) drpd ibu-bapak yg juga manusia, taraf kita sama dgn ibu-bapak yaitu manusia juga, tapi kita (ardhy) bukan (diri) ibu-bapak (ardhy) kita.

  Asal kita yg sebenar-benarnya kan dr ‘RAHIMAKUMULLAH’ ah..
  coba renungkan siapa kita?

  jangan mengaku pula.. nanti bisa dipancung orang.
  ALLAH itu tidak makan tidak tidur, sanggup tak makan tak tidur? klo tak sanggup berarti bukan ALLAH??

 57. Bukan dia tapi tidak lain daripada dia.

  bagi saya ini hanya benar bagi semua yang dijadikan termasuk jin dan malaikat, kerana mereka dijadikan, dan ruh mereka dijadikan daripada nur muhammad.

  tapi bagi insan (makrifatullah), ia tidak demikian kerana ruh insan tidak dijadikan, ruh insan adalah daripada tiupan ruh Dzat (Allah).

  wa nafahtu fi hi min ruhi: aku tiupkan ruhku ke dalamnya (jasad manusia – manusia secara kasarnya terdiri dari jasad dan ruh).

  jadi ruh insan bukan berasal dari nur muhammad tetapi adalah ruh allah sendiri. kerana itulah allah berkata, aku adalah rahsia insan, dan insan adalah rahsia ku.

  dan rahsia ini hanya ada pada insan, ia pernah ditawarkan (mahu diberikan) kepada gunung ganang dan sebagainya, tapi tidak satu pun yang sanggup.

  memang manusia (jasad) itu lahir dari ibu dan bapa, tapi ruh insan yang tidak dijadikan itu adalah langsung daripada allah.

  itulah sebabnya dia berkata kepada insan (bukan kepada Manusia),, insan adalah rahsia ku, dan aku adalah rahsianya. kerana ruhku itu adalah aku ( bukan nur muhammad)

  ini sesuai dengan ajaran Rasullulah saw bagi siapa yang ingin mengenal allah, matikanlah dirimu sebelum mati.

  apabila manusia telah mati maka tinggallah yang qadim, baga, qiamuhu binafsi, mukhalafatul lil hawadith iaitu AKU.

  tapi bagi kebanyakan manusia tidak mengerti ini, maka itulah sebabnya apabila Mansur al Hallaj berkata, Ana al Haq (akulah Kebenaran). maka dia dihukum mati.

  tapi Shaikh Qadir Jaelani berkata, jikalau aku sezaman dengannya (al Hallaj) pasti aku selamatkan dia, kerana beliau (shaikh) tahu al Hallaj ada sufi martabat tinggi.

  allah hu aklam

 58. {AKU BAPAK SEKALIAN RUH DAN ADAM BAPAK SEKALIAN BATANG TUBUH}.{AKU DARI PADA ALLOH DAN MU’MIN DARI PADA AKU}.{AKU DARI PADA ALLOH DAN ALAM DARI PADA AKU}.

  semua dalil diatas jelas mengatakan.Diri kita ini,terdiri jasad dan ruh.jasad ini berasal dari pada adam dan adam dari pada nur muhammad. dan ruh pada insan berasal dari pada nur muhammad.

  Kalau ada hakikat laen.ruh insan bukan dari pada nur muhammad tetapi ruh alloh sendiri. dan dikatakan nya ruh allah itu ialah AKU. ini bukan insan maripatullah. karena ruh itu merupakan martabat af’al bagi tuhan. itu bukan AKU sebenar nya, tapi kda laen dari pada nya. karena itu af’al bagi nya.

  dan bagi AKU nya yang sebernya/alloh itu. ada zat, sifat, asma, af’al. bukan af’al saja.dan kalau af’al itu,dikata kan AKU. itu kesalahan besar. dalam orang maripat. ibarat telur di atas tanduk.salah sedikit, fatal akibat nya.

  Apa maksud, ku tiup kan ruh ku dan rahasia insan itu adalah sifat ku,tidak laen dari pada zat ku.

  Yang dimaksud ruh ku itu ialah sifat nya. kata dan penyampaian nya aza berbeda. makna daripada kata-kata ke dua nya. yang dimaksud itu ialah nur muhammad. dan nur muhammad itu atau ruh nabi. dan ruh insan itu dari pada ruh nabi/nur muhammad(ruh ku/sifat ku). dan jasad/tubuh dari pada adam, dan adam daripada,tanah, angin, air, api. dan itu semua dari pada nur muhammad/sifat ku.

  jadi diri insan itu. jasad/tubuh kenyataan sifat tuhan. dan perbuatan insan merupakan perbuatan ruh insan, dan laku ruh insan adalah dari pada laku nya roh nabi/nur muhammad (ruh ku/sifat ku).

  jelas paham.??

  jangan gunakan akal pikiran. tapi gunakan akal, dan hubungkan dengan qur’an dan hadist.

  dan jangan sepenggal memaham nya. sesungguh nya, qur’an dan hadis itu tdak pernah berbenturan. klau di ambil paham dengan ajaran rasulullah. SE BAIK-BAIK PERKARA AMBIL PERTENGAN. walau pun nampak tersurat suatu perkara berbenturan. ambil tengah nya, maka akan menemukan madlul yang sebenar nya.

  Dan jikalau tidak beres perjalanan nya. dan tidak bertemu lagi dengan sebenar nya AKU/ALLOH.

  jangan coba ikut-ikutaan seperti al-halaj. karena fatal akibat nya. mungkin bagi al-halaj benar az pada ke dudukan martabat ilmu. dan kalau belum se martabat dengan nya.

  jangan coba-coba. ibarat perhiasan cuma polesan/imitasi. dari luar seperti emas asli, padahal sebenar nya di dalam nya tembaga.

 59. benarlah kata-kata arif bijaksana ilmu itu adalah hijab,
  malahan bukan sebarang hijab,

  sebagaimana Ibn Arabi ketika mula-mula mengemukakan pandangannya tentang wahdatul wujud, boleh dikatakan semua membantahnya,

  tapi sekarang majoriti telah menerimanya, bagaimanapun masih ada yang menentangnya, itulah dia ilmu, apabila maklumat baru diketahui ilmu yang lama akan menjadi obselete (ketinggalan).

  terfikir pula tentang firman allah: aku adalah rahsia insan dan insan rahsia ku.
  jikalau rahsia itu nur muhammad,

  jadi apakah yang menjadi rahsianya?, sebab makhluk lain juga daripada nur muhammad.

  tak payahlah jawab, kerana terpulanglah kepada allah, kerana dia maha mengetahui dan kerana dia juga yang mengeluarkan seseorang itu dari kegelapan kepada cahaya dan begitu juga sebaliknya.

  saya rasa cukuplah setakat ini saya memberi komen. kerana agama itu rahmatan lil alamin dan bukan perbalahan.

  mohon maaf jika ada yang tersinggung.

 60. ALHAMDULILLAH.

  benarlah yang pa’cik semua sampaikan. ruh itu berasal dari AKU, KU panggil ia ruhKU.

  ruh itu barasal dari keping2an nur muhammad yang berupa angin,

  itulah kata tuhan; KU tiupkan ruhKU, dan yang ditiupkankan itu (ruh) berupa angin ke jasad adam masuk melalui lubang hidung adam.
  asal nur muhammad itu dari nur ALLAH, nur ALLAH dari AKU (DIA sebenarnya).
  apa itu yang dikatakan manusia?
  apa itu yang dikatakan insan?

  pada saat ‘diri’ al-hallaj itu berkata (ana al HAQ), posisi al-hallaj itu di luar jasad, sirr AKU yang bertajali.

 61. Sama-sama, ana juga minta ma’af kalau ada yang tersinggung terhadap komen ana.

  (katakan kebenaran walau pun itu pahit), dan komen ana berdasar, bukan buah pikiran ana. sungguh orang yang jauh dari pada hidayah aza, yang menganggap perbelahan. jalan menuju alloh itu banyak. kebenaran hakikat dalam ilmu maripat tetap satu hasil nya,.

  Insan itu rahasia ku, dan aku pun rahasia nya.
  Insan itu rahasia dan rahasia itu sifat ku, tidak laen dari pada zat ku. ini lah selengkap nya. dan aku bapak ruh dan adam bapak sekalian batang tubuh)

  Memang dia mengatakan rahasia, dan rahasia itu telah dijiwabnya sendiri. diakui nya’ dan rahasia itu sifat ku,. kalaunya ruh insan bukan dari pada nur muhammad…itu salah besar, bukan nya ana yang menyalahkan. tetapi ini kenyataan yang tersurat, yang menyalahkan pahami betul-betul.

  kalau suatu pendapat menyalahi/melemahkan akan qur’an dan hadis. itu tidak bisa di perpegangi pendapat itu. dan tidak layak dibuka kan pada orang laen. cukup untuk diri nya sendiri. ini berbahaya pada orang lain. dan kita tidak bisa ambil setiap perkara, dengan salah satu nya saja, qur’an nya saja’ atau hadist saja.

  kalau salah satu aza yang dipakai/diperpegangi, dimana kedudukkan iman seseorang kepada rukun iman. terhadap BERIMAN KEPADA KITAB-KITABNYA, YAITU QUR’AN DAN HADIST. kalau cuma salah satu aza yang imani atau melemahkan salah satunya. sempurna kah iman itu, dalam rukun iman aza tak beres, apa lagi untuk maripatullah.

  Orang yang benar-benar maripatullah. tidak akan melemahkan apa yang sudah ditentukan/ditetapkannya. baek itu yang tersurat di kitab-kitabnya.

  bagi tuhan 99 asma, ada 1 yang sangat dirahasiakan, dan barang siapa yang mengetahui yang sangat dirahasia itu, surga baginya. yang sangat dirahasiakan di sini. bukannya asma/nama lagi.

  karena kalau itu asma juga apa bisa menjamin. tentunya yang bisa menjamin itu adalah dirinya (tuhan). jadi yang sangat dirahasiakan itu adalah diri tuhan yang baginya zat, sifat, asma, dan af’al atau alloh ta’ala sebenar nya (diri AKU sebenar nya). ini yang dirahasiakan. dan bagi dirinya tetap laisa, qadim, muhalapah. ini yang disebut rahasia.

  Wassalamm.

 62. Qur’an dan hadist, adalah petunjuk tersurat yang lurus, dan nyata. untuk dunia dan akhrat. dan di dalam islam, menjadi petunjuk selamat dunia dan akhirat. dan wajib bagi mumin beriman kepada kitab2 nya.

  dan masalah ke benaran tentang kitab2 nya. dan kitab2 nya harus wajib dipercaya setiap mu’min dan di pegang teguh..tidak boleh salah satu nya. tidak boleh di antara kitab2 nya seorang mu’min melemahkan/tidak percaya, kebenaran nya. jangan berpaling kepada petunjuk nya yang lurus.

  dan apabila ada satu perkara, itu bersembur/berdasar dari kitab2 nya, suatu fakta, walau itu keluar dari seorang wara/ulama. seharus nya kalau seorang yang maripatullah..tidak ada lagi memandang itu adalah hasil buah pikiran dari seorang wara/ulama.. bahwa yang berbicara itu kebenaran kitab2nya. karena kitab2nya itu merupakan ketentuan/ketetapan nya. ketentuan/ketetapan kebenaran yang bersembur dari pada yang nur yang qodim.

  Di dalam perjalanan maripatullah. seorang salik, agar tidak tersesat,. maka di dalam setiap 1 perkara perjalan. harus ada dasar nya, ada pertanggung jawaban ada qur’an dan hadist nya. jangan mengambil keputusan sendiri menggunakan akal sehat, tanpa ada dasar,harus di hubungkan dengan qur’an dan hadist. dan jangan juga cuma di hubungkan hanya salah satu nya.harus ke dua nya.

  memang dalam perjalanan banyak di dapati..dengan dalil2 yang berbenturan dengan perjalanannya. dan dalil2 al,quran dan hadist yang kalau dibaca arti nya saja, berbenturan antara ke2 nya. sebenar nya antara ke2 nya itu tidak ada yang berbenturan tujuan dan maksudnya sebenar nya sama, satu ada nya.

  dan menurut ajaran rasulullah; SEBAIK2 PERKARA AMBIL PERTENGAHAN. harus dihubungkan antara ke 2 nya. apabila ada suatu qur’an dan hadist.tersurat pada suatu kenyataan dalam arti, atau kata2 yang disampai kan terlihat berbeda. kita tidak boleh mengambil hanya salah satu dari nya.tetapi harus ambil ke2 nya, dan ambil pertengahan nya.

  kalau perjalanan seorang salik berdasar qur’an dan habis. insya alloh hasil nya tidak akan ber beda. tidak akan ad perpecah belahan. perjalanan boleh berbeda, mau jalan mana salik berjalan nya. tetapi kebenaran hakikat nya cuma satu. karena tuhan itu satu. esa ada nya.

  Wasallam.

 63. ALHMDULILLAH.

  kata tuhan; benda yg mula2 KU jadikan adalah NUR AKU, dan engkau (NUR) muhammad adalah bayangan KU, dan AKU adalah raja bayang-bayang maka jgn kau syirik akan AKU.
  qodim (awal) itu martabat nur muhammad,
  qidam(terdahulu dr awal) itu martabat nur ALLAH
  sedangkan AKU (DIA sebenarnya pemilik awal)
  99 asma ul husna itu nama sifat KU/samaran/panggilan KU.
  karena AKU bersifat demikian, DIA ada nama aslinya yg bkn nama sifat, yaitu nama yg menjadi rahasia pada ‘diri rahasianya’
  rahasia itu zahirNYA,…..

 64. ……,Ketika pada saat lewat tengah malam yang sunyi, hanya suara binatang malam yang terdengar meningkahi,….sang jasad yang mahkluk, Billie pahreza, duduk bersimpuh di kain sajadah bertakarrub,

  mengucap dua kalima syahadat, ketika mengucap dua kalima syahadat itu,… tiba-tiba “MUSNAH LEBURLAH” Billie pahreza,..sang jasad yg mahkluk .’……..suara binatang malam yang bersahut-sahutan, mendadak senyap membisu, angin yang bertiup renyai juga berhenti;

  “Asyhaduallahillahaillah”: itu adalah “AKU”,….!! “Wa’asyhaduannamuhammadarrasullah” ,…: itu juga “AKU”….!! , yang duduk bersimpuh di kain sajadah,

  yang bersaksi : ya,…”AKU”, yang disaksikan yang duduk bersimpuh dikain sajadah,: yah,……..”AKU” juga,…..,

  selepas itu, keesokan harinya, Billie pahreza yang berjalan, yang berjalan “AKU”. Billie pahreza yang melempar, yang melempar “AKU”. Billie pahreza yang bercakap-cakap, yang bercakap-cakap itu juga “AKU”.

  yang memuji “AKU”, yang dipuji “AKU”, yang menyembah “AKU”, yang disembah “AKU”. yang merindu “AKU”, yang dirindui “AKU”, …’ “AKU” yang mencari, “AKU” lah yang dicari. “AKU” yang memandang, “AKU” lah yang di pandang. ……

  ‘pada suatu ketika bibir Billie pahreza berkata ; “AKU” adalah “AKU”. maka “mukmin” lah dia.

  pada suatu ketika teman kerabat Billie pahreza berkata, : “aku” adalah “AKU”…!! maka KAFIR dia adanya.

 65. saya tertarik dengan perbincangan berkaitan:

  1. AKU (nur muhammad) BAPA SEKELIAN RUH

  Ini adalah sabda rasullulah saw – yang menjadi perbincangan.

  perbincangan ini tidak akan menjadi keliru jika seseoran itu mempunyai fakta yang benar berkaitan perkara itu.

  saya tidak bertujuan untuk mengelirukan sesiapa lagi dalam perkara ini, cuma rasa terpanggil untuk memberikan maklumat sebenar dalam perkara ini, dan jika maklumat ini diteliti, masalah rahasia atau sirr itu akan selesai dengan sendirinya.

  berkaitan AKU BAPA SEKELIAN RUH,, apabila dikatakan bapa maka dengan sendirinya ia bermaksud ia itu terjadi kerana ada perkaitan dengan BAPA, perkaitan ini biasanya dipanggil anak dengan bapa.

  tetapi jikalau sesuatu itu dilahirkan tanpa perkaitan dengan Bapa, maka bukanlah ia anak kepada Bapa itu.

  yang ingin saya sampaikan di sini adalah terdapat dua jenis ruh,, iaitu ruh yang dijadikan daripada Nur Muhammad, ruh jenis ini adalah ruh yang bermula daripada Aql-i-kul dan ruh-ruh seterusnya yang di bawah.

  manakala ruh yang tidak dijadikan adalah terdiri Nur Muhammad, ruh hakikat muhammad dan ruh hakikat insan (yang berada pada makam wahdat dan wahdiah).

  ruh inilah yang dikatakan rahsia atau sirr ruh inilah yang ditiupkan ke dalam jasad adam, ia qadim sama seperti nur muhammad yang juga qadim.

  saya pasti ada yang tidak setuju dengan maklumat ini, tapi cubalah tafakurkan (al quran qadim) dan minta allah memberikan jawapan, dan jikalau afakur ini tidak dapat dilakukan kerana apa-apa sebab pun,

  maka buatlah kajian kepada kitab-kitab yang telah disahkan benar, atau bertanya kepada arif billah, pasti anda mendapat jawapannya, kerana allah itu maha mengetahui.

  sekian harap maaf jikalau tidak berkenan.

 66. aslkm wr wb

  maf wat ente sekalian………!sekali lagi ane minta maf

  ane cuma mau bilang ente semua hati-hati kalo berbicara……………pa lagi kalo lom tau ato cuma pakai pikiran ente u/ mengkaji sesuatu yang haq.karna pikiran mudah dirasuki iblis.palagi lom nyampe tapi mong dah nyampe……!hati-hati…!dgan mulut kalian ,jgn sampe gara ente tau yng haq malah jadi dosa wat kalian,karna perbuatan kalian..!berpikirlah…!

  ane kasih tau satu hal kalo orang yang udah nyampe hakikat n ma’rifatullah tu akan menjaga mulut n perbuatannya,karna mereka tidak mau perbuatan yang mereka bisa menimbulkan dosa pada diri orang lain..ato ingin di puji orang lain,mereka tidak menginginkan itu terjadi.mereka tau orang lain lom tentu sama dgn mereka pemahamannya….!mereka selalu menjaga ketentraman hati n pikiran orang lain.dan membeberkan rahasia itu adalah hal bodoh.karna mereka menganggap diri orang adalah diri mereka sendiri.dan ane kasih tau untuk mencapai hakikat,ma’rifatullah tu ada satu zikir rahasia yang turun temurun dari adam as sampai muhammad saw n sampai wali-wali,zikir tu hanya ALLAH dan pezikir saja yang tau.kalo kagak da zikir tu yar setinggi pa ente mong tetep ja ente bukan hakikat,ma’rifatullah n kesempurnaan.inilah pemahaman ilmu hakikat.

  so jaga mulut,jaga orang lain n jaga hati ente sekalian. sekali lagi ane bener-bener minta maf ma ente semua………….!

 67. ALHMDULILLAH.

  klo lah benar ente tau, zikir tu kan macam2; ada zikir lidah, zikir qolbi, zikir napas. dll

  sebenarnya zikir ada brp tingkat? coba jelaskan!

  Jika orang yg membeberkan rahasia ini ente anggap bodoh, lalu rasulullah ente anggap apa??

  sedangkan ilmu ini sampai kepada umatnya melalui beliau(nabi muhammad)

 68. Assalamu alaikum.

  Menurut kata orang arip,waliyullah,dan seorang ulama besar kalimantan selatan,juriat DATU KELAMPAIAN/SYEH MUHAMMAD ARYSAD AL-BANJARI.yaitu alm KH.ZAINI GHANI atau dikenal GURU SEKUMPUL.DI MARTAPURA,KALIMANTAN SELATAN.beliau berkata;
  hai orang yang menuntut akhrat.ketahui oleh mu!bahwa tidak sempurna bagi engkau.mengenal tuhan engkau.kecuali dengan 2 perkara.

  1.mengetahui asal kejadian dirinya
  2.mengetahui mula2 apa,yang di jadi kan alloh ta’ala.

  Adapun yang mula2 dijadikan alloh swt,yaitu yang diberi nama nur muhammad saw.dan dari nur muhammad saw ini alloh jadikan akan ruh alam semesta ini,kemudian jasad nya alam semesta ini.maka nyatalah bahwa ruh sekalian kita ini,jadi dari pada nur muhammad saw,dan adapun tubuh/jasad dijadikan dari pada nabi adam as.jadi nabi muhammad bapak ruh dan nabi adam bapak tubuh/jasad.tetapi,jasad nabi adam ini dijadikan asal nya dari pada tanah,dan tanah itu asal nya dari pada air.dan air itu asal nya dari pada angin.dan angin itu asal nya dari pada api.dan adapun api itu dari pada nur muhammad saw.jumlah nya,ruh kita nur muhammad nama nya,dan jasad kita nur muhammad jua nama nya.jadi jasad kita nur muhammad,dan dimasuk kan ruh, nur muhammad.itu lah yang dinamakan nurun ala nurin.yang menunggu nur dan yang masuk nur.maka hancur lah si jasad menjadi nur,hancur lah ruh menjadi nur.maka apabila jasad dan ruh kita itu kedua nya jadi, menjadi nur muhammad.maka yaitu nur muhammad jua nama ke dua nya tidak laen.

  Maka hendak lah engkau mesra kan akan nur muhammad itu tadi.pada ruh mu yang di dalam,dan kepada batang tubuh mu,jasmani.dan kepada seluruh alam semesta,langit dan bumi.seperti mesra,air dengan tumbuh2an.dimana ada tumbuhan,disitu ada air.maka apabila tidak ada air maka tumbuhan itu mati.KAMI MENJADIKAN SESUATU YANG HIDUP DARI PADA AIR.jadi seluruh alam semesta,termasuk ruh dan jasad kita,ini di mesrai oleh nur muhammad tadi.arti nya mesra disini,tidak ada yang laen dari pada nur muhammad itu.maka apabila sudah mesra kepada sekalian yang tersebut itu.insya alloh ta,ala,lagi akan membuka kan akan dikau,dan melihat ke elok kan zat wajibul wujud.lagi suci ada nya.itu lah yang disebut sampae kepada alloh ta,ala.atau disebut waliyullah.ini adalah jalan yang lebih cepat,dan tepat,dan benar untuk mencapai maqom waliyullah.dan barang siapa memesrakan/me musahadah kan nur muhammad,serasa memesrakan akan tuhan nya.karena nur muhammad itu kenyataan bagi ujud nya alloh.dan pada nur muhammad itu jua tajali/nampak hak alloh swt.dan pada martabat nur muhammad itu jua lah,penghabisan pendapat orang yang arip billah.dan pada martabat nur muhammad itu jua lah perhentian perjalanan segala nabi2 dan wali2 dan rasul2 pada mengenal alloh ta’ala.begitu lah yang beliau sampai kan.

  Kesimpulan nya ruh dan jasad insan itu.ruh dari pada nur muhammad.dan jasad dari pada adam,tetapi adam pun dari pada nur muhammad.dan nur muhammad itu merupakan sifat bagi tuhan.kalau ada pemahaman ruh insan bukan dari pada nur muhammad.atau ada pemahaman nur muhammad bukan ke esa an ruh.itu pemahaman sesat.terhijab akan akal pikiran tidak bisa melihat kenyataan sesungguh nya.

  Wassalam.

 69. Buat renungan bersama.

  Sajadah 32: 9
  Setelah selesai bentuknya Aku ciptakan, maka Aku utus Ruhku ke dalamnya, maka dengan itulah ia melihat, beergerak dan berkuasa.

  Hijr 15: 29
  Maka apabila Aku menyempurnakan dan telah meniupkan Ruhku maka bersujudlah kamu kepadanya.

  Shad 32: 72
  Kami tiupkan Ruhku ke dalamnya.

  Sajadah 32: 54
  Allah maha meliputi

  Nisa 4: 126
  Allah maha meliputi segala sesuatu

  Baqarah 2:156
  Sesungguhnya daripada allah kami datang dan kepada allah kami kembali.

  Thaha 20: 14
  Aku adalah allah, tiada tuhan selain aku.

  Al angkabut 29: 49
  Sesungguhnya al quran adalah ayat-ayat yang nyata di dalam dada orang diberi ilmu.

  Yunus 10 : 54
  tiada perubahan dalam kalimah-kalimah Allah

  Israk 17; 14
  Sesiapa yang buta di dunia ini, buta juga di akhirat, malah lebih sesat.

  An’am 6: 116
  Jika kau mengikut kebanyakan orang di muka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkan kamu.

  Al Baqarah 2: 39
  Orang kafir yang mendustakan ayat kami, mereka adalah penghuni neraka, dan mereka kekal di dalamnya.

 70. salam…sdr rudy ,masa tu umur sya 18 thn,sya mengikuti jemaah tabligh di tmpt sya,kami keluar 3 hari shj.Banyak ilmu yg dapati masa tu termasuklah zikirnya.Selepas tu sya mengamalkan zikirnya,tanpa di sedari sya bersilat dan sya rasa masa tu bukan diri sya.Lama juga hampir setahun saya tak normal sehingga yg saya ingat sya mengatakan akulah yang awal dan akhir.Banyak perkara yg sya alami selepas itu sehingga selepas sya berkahwin dan sehinggalah anak ke 3,banyak saya tak ingat tapi bila isteri atau abg sya bagitau peristiwa yg saya alami sya tercengang.sdr rudy yg arif adakah masa tu saya sudah sampai….?

 71. Salam saudara mz

  mendengar dari perjalanan kisah anda, dan yang anda alami. ada pun perkataan yang anda ingat, kala itu bukan berarti anda dah sampae.

  Orang yang maripat kepada tuhan nya. mereka mengetahui asal kejadian diri mereka, dan mengetahui awal2 yang di jadi kan tuhan nya. dan mereka mengenal pada, awal, batin, jahir dan akhir. dan mereka mengamal kan,

  dan mereka menunggal kan/meng esa kan, pandangan mereka kepada zat wajibul wujud. dan yang dikata kan yang di maksud sampae kepada nya.

  dimana orang itu dah dibuka kan nya, dan melihat ke elokan zat wajibul wujud lagi suci ada nya. orang yang dibuka kan nya, dan melihat ke elok kan nya ini orang yang di kata kan sampae kepada tuhan.

  Wassalam.

 72. salam sdr rudhy

  terima kasih atas penjelasannya…masa tu naluri ingin mengenal diri mmg membuak2,mungkin kesemua kisah saya adalah perjalanannya utk saya mengenal diri terus dpt mengenal pencipta diri sehinggalah saya terjumpa …perjalanan kembali ke kg akhirat….hajirikhusyuk.wordpress setahun yg lepas.

  cuma saya mengikutinya shj,tiada komen, barulah semlm 10 mei genap umur saya 41 thn digerakkan olehNya menanyakan hal saya alami itu.
  Harapan saya sama2lah kita dpt menemui jalan kembali ke kg akhirat dengan pentunjukNya….Amin

 73. Ass.m.
  Asik juga mengamati dalam tulisan di blog ini..
  Sangatlah bermanfa.at, di bidang mengenal Makrifat..
  Tetepi bukan untuk berdebat.
  Melain berbagi pendapat satu sama lain nya.

  Salam. Untuk semua.
  Bagi yang menimba ilmu.

 74. Kalimah Alif Lam Lam Ha wujud di ibu jari tangan kanan saya begitu jua di jari telunjuk saya.Subhanallah Maha Suci Engkau menampakkan kalimah kebesaranMU…

  Begitu cintaMU terhadapku
  Kubalas cintaMu
  Hanya Kau yang Ada dihatiku
  Tuhanku… kulayari bahtera kehidupan ini
  Tiada daya upayaku melainkan denganMu jua

 75. Ada empat jenis DIRI:

  1.Diri Terdiri (Jasmani, jasad)

  2. Diri Terperi (Yang terdiri dari Roh (dijadikan), Akal, dan Nafsu, Nasma) atau di namakan juga Ruhul Yaqazah

  3. Diri Sebenar Diri, yang terdiri dari istilah Insan, atau di kenali juga sebagai Ruhul Hayat, [ nama lain Ruhku, Ruh Qudsi, Ruh Qudus, Muhamad Mustafa Rasullulah], (ruh yang tidak dijadikan).

  4, Diri Tajalli yang berpaksi kepada sifat Kamal. [bukan makhluk tetapi, Tuhan dengan sifat KeagunganNya,}

  wassalam

 76. Ini pasal pada menyatakan apa hubungan roh insan/(roh ku) dengan roh nabi/(nur muhammad).dan apa hubungan nya dengan martabat ke duduk kan tajali tuhan.

  Bagi tuhan;zat,sifat,asma af’al.
  1.zat=ujud/diri; si hayun.
  2.sifat; muhammad awal/ahmad/nur alloh.
  3.asma; nur muhammad/hakikat muhammadiah/ruh nabi.
  4.af’al; ruh/ruh insan.

  Dan setelah tajali nya diri nya beberapa martabat.baru lah dia di nyatakan sempurna,dan ber asma kan alloh ta’ala.yang bagi nya,ismun kabir/nama kebesaran bagi nya.

  Apa hubungan nur muhammad dan ruh ku, dengan kedudukan proses tajali diri nya.
  dan ada pun yang dinamakan nur muhammad bagi diri nya ,merupakan kedudukan martabat asma/nama pada sifat nya, dan yang merupakan awal2 yang di jadi kan nya dari pada diri nya. {BAHWA ALLOH TA’ALA TELAH MENJADI KAN IA AKAN ROH NABI SAW DARI PADA ZAT NYA}. {ADA AKU (NABI) TATKALA ADAM ANTARA AIR DAN TANAH}.

  Dan adapun hubungan ruh insan/ruh ku pada martabat kedudukan tajali nya.adalah merupakan kedudukan martabat af’al bagi tuhan.dan ruh insan/ruh ku merupakan dari pada sifat nya/(nur muhammad/ruh nabi).{AKU BAPAK SEKALIAN RUH}.dan proses bukan secara antara bapak dan anak atau pun diciptakan.maksud bapak disini.yaitu roh insan/ruhku suatu pancaran dari roh nabi/nur muhammad.tetapi namun dia tidak bercerai dan tidak bersekutu.

  analogi nya..kita lihat matahari. cahaya nya yang terang yang meliputi seluruh dunia ini dengan sinar2 kecil yang ada di atas papan lantai dalam rumah. perumpamaan ini lah dahulu kita perhati kan. yaitu pada sebuah rumah yang atap nya ber lobang2. maka banyak lah ter dapat beberapa pancaran2 sinar2 kecil berada di atas papan lantai rumah tersebut.itu tadi. yang besar nya tidak sama, dan jarak nya juga tidak sama, sehingga menurut ke adaan bentuk lobang nya atap itu sendiri.

  kemudian walau pun dia be ribu2 juga banyak nya sinar kecil tersebut, itu. tetapi namun induk nya sememang nya hanya satu saja, yakni si cahaya yang besar meliputi se dunian ini. kemudian jika dipandang dari sudut cara kelainan nya. maka memang lah sinar kecil ini lain dari sinar yang besar itu. nyata nya yang kecil berada dalam rumah dan yang besar berada di luar rumah. hingga yang kecil tidak bisa jadi besar, dan yang besar tidak mau jadi yang kecil. simpul nya yang kecil hanya mampu menerangi seluas diri nya saja, tetapi yang besar dia sanggup menerangi seluruh dunia ini. walau pun berbeda ke dudukan nya antara sinar besar dengan sinar kecil. yang kecil bukan yang besar, dan yang besar bukan yang kecil.

  tetapi kedudukan nya’ tidak bercerai dan tidak jua bersekutu. kenapa jadi tidak di katakan begitu, karena antara sinar kecil dengan sinar besar tidak ada putus2 nya, tidak ada renggang nya tidak ada dindingnya. karena sinar kecil itu ada nya karena sinar besar tadi. yang merupakan pancaran dari sinar besar tadi. ini lah yang dimaksud kan bukan bercerai, dan juga bukan bersekutu. bukan ia dan bukan lain,.tetapi esa ada nya.

  Lalu soal ini kita umpamakan. matahari itu diri tuhan. dan sinar besar itu, roh nya nabi/nur muhammad. dan sinar kecil itu ,roh insan/roh ku .lalu kita simpul kan dari segi wahdah nya, bukti nya matahari sampai sinar 2 kecil ini dia tidak putus nya, tidak renggang,tidak terdinding hanya esa saja. dan begitu pula ke duduk kan ,ruh insan/ruhku (sinar kecil), itu suatu pancaran dari ruh nabi/nur muhammad (sinar besar). dan nur muhammad (sinar besar) ,itu dari pada zat/ujud/diri nya(matahari).

  Sinar besa r(ruh nabi/nur muhammad)merupakan sifat bagi matahari (zat/ujud/diri).

  Sinar keci l(ruh insan/ruh ku) merupakan af’al bagi matahari (zat/ujud/diri).

  Wassalamm.

 77. ALHMDULILLAH. pa kabar pa’cik sekalian.

  dari AL-HAJI ARSYAD DALAM PAGAR KELAMPAIAN MARTAPURA;
  adapun sebenar-benarnya diri itu hayat, dan sebenar-benarnya hayat itu ruh, sebenar-benarnya ruh itu napas, dan sebenar-benarnya napas itu rahasia, dan sebenar-benarnya rahasia itu nurmuhammad, dan sebenar-benarnya nurmuhammad itu…?

  dari DATUK SANGGUL; adapun badan ruhani ialah…? dan allah itu jangan dicari lagi, kerna allah ta’ala sudah menjadi segala nyawa, kerna allah ta’ala itu laisa kamislihi.

  mana itu yg dikatakan tuhan?mana pula yg dikatakan allah?

  POS RONDA 0.¡

 78. Yang dikatakan,TUHAN itu, yang terdiri. ZAT, SIFAT, ASMA, AF’AL.

  Yang dikatakan, ALLOH, itu ismun kabir bagi diri TUHAN. ASMA bagi dirinya yang memiliki ZAT, SIFAT, ASMA, AF’AL.

  Adapun yang dikatakan sebenarnya diri. yaitu yang dimaksudkan kepada diri insan, yang terdiri jasad, dan ruh. dan itu dinyatakan rahasia, rahasia bagi insan, dan rahasia bagi tuhan. dan rahasia itu adalah sifat ku (tuhan). dan sifat tuhan itu ialah nur muhammad.

  Dan benar. alloh itu jangan dicari, karena yang ujud dan maujud adalah dirinya. dan alloh itu sudah menjadi nyawa segala makhluk. dan nyawa itu, bukan ia dan juga bukan laen, dan itu merupakan af’al bagi diri nya. dan nyawa itu dari pada nur muhammad. bukan ia dan juga bukan laen. dan nur muhammad itu sifat nya.

  Nyawa/Ruh menjadi af’al baginya. nur muhammad menjadi asma baginya, asma pada sifatnya. dan akmad/muhammad awal menjadi sifat baginya. dan sifat merupakan dari pada zat nya=ujud/diri. dan zat ialah si hayun.

  Sedangkan tuhan yang bernama alloh itu. bagi diri nya. ZAT, SIFAT, ASMA, AF’AL.

  Dan antara banyaknya dirinya. yang bukan ia dan bukan juga laen. lalu yang mana yang bisa kita pegang yang dikatakan itu DIA. memang ia bukan laen. DIRI DIA yang sebenarnya, yang baginya ZAT, SIFAT, ASMA, AF’AL.

  Dan inilah yang sebenarnya rahasia. dan ini satu yang sangat dirahasia kan dan bukan asma lagi. dan barang siapa yang mengetahui rahasia ini, dia telah mendapat jaminan dari padanya, apa yang dijanjikannya.
  Kalau asmanya tidak bisa menjamin, yang bisa menjamin tentulah dirinya sebenarnya.

  Wassalamm.

 79. persoalannya adakah ruhKu itu sama dengan nur muhamad?

  adakah dalil al qurannya?

  kerana firman allah menyatakan ruhKu itu adalah berasal daripada tiupan nafasnya (sajadah 32:9, hijr 15:29, shad 32:72)

  walaupun Rasullulah menyatakan: aku bapa sekelian ruh… tapi ini bagi ruh yang dijadikan,, adakah ia termasuk juga dengan ruh yang tidak dijadikan, adakah dalilnya?

  jikalah nur nuhamad yang pertama dijadikan, dimana pula kedudukan nur allah?

  kalau boleh apabila kita mahu menerima sesuautu ilmu yang baru itu, biarlah sahih kebenarannya dan ada dalil al qurannya,

  kerana kita tidak mahu termasuk golongan yang di firmankan allah:

  An’am 6: 116
  Jika kamu mengikut kebanyakan orang di muka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkan kamu.

  Al Baqarah 2: 39
  Orang kafir yang mendustakan ayat kami, mereka adalah penghuni neraka, dan mereka kekal di dalamnya.

  mohon maaf.

  wassalam

 80. {BAHWASANYA ALLOH TA’ALA TELAH MENJADI KAN IA DAHULU PADA ALAM SEMESTA INI AKAN NOR NABI MU DARI PADA ZAT NYA}.hadist

  {DAN MENJADI KAN IA AKAN ALAM SEMESTA INI DARI PADA NOR MUHAMMAD SAW}.hadist

  {APABILA AKU SEMPURNAKAN KEJADIAN NYA,TERUS AKU TIUP KAN ROH KU PADA NYA LALU MENIARAP LAH MEREKA BERSUJUD KEPADA NYA}.qs al hijir.

  {AKU BAPAK SEKALIAN RUH DAN ADAM BAPAK SEKALIAN BATANG TUBUH}.hadist

  {INSAN ITU RAHASIA DAN AKU PUN RAHASIA NYA}.qodsy

  {INSAN ITU RAHASIA KU DAN RAHASIA ITU SIFAT KU DAN SIFAT KU TIDAK LAEN DARI PADA ZAT KU}.qodsy

  {TIADA LAH,MUHAMMAD BERKATA MENURUT HAWA NAFSU NYA,MELAINKAN MENURUT WAHYU YANG DI SAMPAI KAN KEPADA NYA} qs an-najm.3-4.

  Qur’an dan hadist sama kuat nya.karena firman nya yang menyatakan tiada berkata melainkan wahyu yang di sampai kan kepada nya.dan dia bergelar al-amin.dan bersifat,sidiq,amanah,tablik,fatanah.

  Coba ente pahami dalil di atas,dengan bertauhid .jangan sebatas kata2 nya saja, kemana maksud dan madlul nya. dan sebaik2 perkara ambil pertengahan. kalau anda tidak bisa memahami, jangan berbicara tentang kalam nya.
  firman nya.{ORANG2 KAPIR YAKNI AHLI KITAB}.

  alloh menyatakan ruh ku,dan rahasia itu sifat ku.dan pernyataan rasulullah yang aku bapak sekalian ruh.perkataan sekalian itu seluruh semua ruh.

  dan nur muhammad merupakan sifat bagi alloh.dan ruh itu merupakan af’al bagi tuhan.dan af’al tak akan ada,kalau tidak ada sifat.karena ada sifat dulu baru ada af’al.dan af’al (ruh) ada karena sifat(nur muhammad).dan proses nya seperti nur/cahaya,memancar.baca komen saya yang terdahulu!

  Dan ada pun yang dinamakan nur muhammad itu merupakan asma dari pada sifat tuhan/nur alloh.

  Dan saya mau tanya, apa maksud anda. ada ruh yang diciptakan,dan ada ruh yang tak diciptakan? apa itu?

  Wasalam..

 81. ALHMDULILLAH. trima kasih pa’cik atas uraiannya?

  semalam ku pandangi cermin, manakah yang gaib?

  allah ataukah manusianya?

  sebelum bernama pokok, ia bernama biji, sebelum bernama biji ia bernama?

  kerna bijipun dihidupkan, sebelum bernama allah DIA bernama ?

  SIAPA PULA DIA YANG MENGHAKIMI DI PADANG MASHYAR?

  SIAPA PULA YANG DIHAKIMI DI PADANG MASHYAR?

  maaf ya pa’cik, saya banyak bertanya.

  ‘cari tahu sebelum tahu, sudah tahu buang tahu’

  wasalam

  POS RONDA 0.1

 82. Mana yang nyata dan yang gaib, tergantung pada kedudukkan ilmu dan maqom seseorang. kalau bagi ana sekarang gaib pandangan terhadap manusia. karena manusia kenyataan dan maujudnya, zat, sifat, asma dan af’al.

  Biji itu sekarang cuma menjadi kisah. karena kenyataan sebenarnya sekarang yang ada hanya pokok. biji ada, apabila kita buka prosesnya ‘kejadian pokok baru nampaklah biji. ini kita melihat dalam kisah perjalanan nya. bukan melihat dengan diri pokok sekarang, dirinya pokok baru membukakan rahasia diri pokok, tetapi pokok belum memperlihatkan keelokkan dirinya pokok, yang suci lagi adanya.

  Dan biji, bukanlah nama bagi pokok. biji ini merupakan ujud/diri bagi pokok. biji/ujud/diri sempurna setelah ada sifat asma dan af’al nya. barulah ia menjadi pokok.

  Dan biji yang sempurna menjadi pokok. sekarang sudah memiliki sifat dan asma, yaitu nur muhammad nama nya. dan memiliki af’al yaitu ruh. dan setiap af’al nya pasti terbitya berasal dari pada sifat nya, dan sifatnya pasti terbit berasal dari pada dirinya. dan dari diri nya,

  sampae pada sifat, asma dan af’al nya. yang ujud dan maujud di alam semesta ini beserta isinya. tidak ada antaranya dan tidak ada dindingnya. tidak bercerai dan tidak juga bersekutu, melainkan esa adanya. dan untuk semua ruh itu tidak ada yang di ciptakan. dan walau ada kata ciptakan itu merupakan maksudnya pancaran, itu proses nya seperti nur/cahaya yang memancar.

  Tetapi, kalau salah satu dari pada zatnya, atau pun sifatnya, atau pun asmanya dan atau pun af’alnya. bukan ia dan juga bukan lain. dan itu tidak bisa dikatakan itu lah sebenarnya diri pokok.

  Karena pokok itu, zat sifat asma af’al. tidak bisa dirinya sebenarnya dikatakan hanya salah satunya dari pada dirinya sendiri. itu bersalahan dengan dirinya sekarang.

  Dan adapun yang menghakimi DIA dan yang dihakimi adalah dari padanya DIA jua. dan yang dari pada dirinya tadi, yaitu merupakan ujud dan maujudnya sifat dan af’alnya.

  apabila itu selagi di dunia membawa najis/dosa, tidak dikembalikan kepada dirinya. ibarat emas masih ada kotorannya. dan untuk membersihkan emas itu harus melalu proses dibakar dulu.

  dan selama insan ada seperti perumpamaan tadi. selagi itu jua insan itu di hakimi. dan bagi emas yang tiada lagi kotoran/insan yang selagi di dunia juga telah benar-benar kembali kepada dirinya, dia tidak akan dihakimi atau pun diproses lagi.

  Wassallam.

 83. …’syabas,….

  begitulah adanya,

  tak bercerai sifat dan dzat tak bersatu sifat dan dzat, pada hakikatnya sifat adalah dzat itu sendiri,…..;

  tak bercerai insan dan nur muhammad, tak bersatu insan dan nur muhammad pada hakikatnya insan adalah nur muhammad itu jua.

  Manusia atau insan bertubuhkan Nur muhammad,..Nur muhammad itulah diri manusia atau insan……!!

  Wasallam

 84. manusia dan insan itu bukan benda yang sama,

  bagaimana mungkin dapat dikatakan sama, pada hal kedua-duanya mempunyai ciri-ciri yang berbeda,

  manusia terdiri daripada ruh, akal, nafsu dan jasad, manakala insan adalah ruh yang ditiupkan- Ruhkku.

  jadi insan sentiasa suci bersih, sedangkan manusialah yang banyak berdosa.

  jadi manusialah yang harus disucikan supaya ia dapat bersatu dengan insan (ruhku) dan seterusnya ruhku yang membawannya kembali kepada allah, kerana ianya sememangnya berasal daripada allah, dia ia tahu jalan pulang.

  firmannya: zahirku adalah batin hamba,

  jadi Dia adalah diri batin manusia, iaitu insan/ruhKu/nyawa
  sedangkan diri zahir manusia itu adalah muhammad.

  jadi jikalau kita memandangkan cermin, hanya setelah jasad, , ruh, nafsu, akal (muhadath), dikembalikan kepadaNya, barulah hanya Dia yang ada,

  jikalau tidak jadilah seumpama Firaun, yang mengaku diri tuhan, atau bertuhankan diri sendiri.

  wassalam

 85. Assalamu alaikum

  baek itu yang qadim dan muhaddast.yaitu ruh dan jasad,semua itu berasal dari pada nur muhammad.dan nur muhammad merupakan sifat bagi tuhan.dan sifat itu dari pada zat nya.segala se suatu itu ada karena diri nya memiliki sifat.sifat,qudrat,iradat,ilmu,hayat,sama,basar dan kalam.kalau dia tidak memiliki sifat itu, maka tak akan ada alam dan kita2 ini.

  Dan kutiup kan ruh ku,maksud nya yaitu dari pada sifat nya,yaitu nur muhammad.lalu ruh insan itu menjadi af’al bagi diri nya.karena dia memeliki sifat pasti juga ada af’al nya.dan af’al(ruh) itu terjadi merupakan pancaran dari pada sifat nya sendiri (nur muhammad,dan nur muhammad itu merupakan dari pada zat tuhan itu sendiri.jadi ruh itu bukan diciptakan,tapi merupakan bagian dari pada diri nya sendiri.

  Dan ada pun alam semesta beserta isi nya.itu merupakan kenyataan tuhan itu sendiri,pada sifat2 nya.yaitu nur muhammad.dan apabila jasad dari pada nur muhammad,dan ruh dari pada nur muhammad jua.maka jumlah nya nur muhammad jua nama nya.bukan ia dan juga bukan laen.maksud nya jumlah nya nur muhammad jua nama nya,yaitu tidak ada yang laen semua nya itu terbit nya dari pada nur muhammad/sifat tuhan itu sendiri.adakah semua nya baek jasad dan ruh,dan alam semesta ini,kembali nya kepada nur muhammad/sifat tuhan tuhan sendiri.ada kah tidak kembali kepada tuhan itu sendiri.

  Jangan lah mempertahan kan ego membela-bela pendapat sendiri, merasa dah benar, seolah-olah pendapat itu merasa diri nya.1 golongan yang selamat dari pada yang 73 golongan.

  kalau belum dapat memahami ajaran hadist-hadith nabi. jadi lah orang itu cuma sahadat sepenggal. ashadu allaillahaillah.belum sempurna ashadu anna muhammadar rasullulah.bukan seperti yang di maksud rasullulah.

  {ANA MINALLOH WAL MU’MININA MINNI} AKU DARI PADA ALLOH DAN MU’MIN DARI PADA AKU.dan ini seperti peristiwa ajazil yang tinggi ego nya merasa paling tinggi, paling taqwa paling ber iman dan hanya mau menyembah alloh, tidak mau sujud kepada adam,tidak tahu rahasia apa yang ada pada diri adam. jadilah mereka ingkar.

  Wassalam

 86. sejarah telah bayak membuktikan, sesuatu ilmu itu menjadi ketinggalan,
  apabila maklumat baru diketahui dan diperakui benar,

  tapi manusia memangnya begitu mereka berasa selesa dengan ilmu yang mereka ada, sedangkan ada maklumat baru, tapi mereka sangat beremosi dan cepat menolaknya kerana beranggapan ilmu yang mereka ada yang benar, ilmu yang lain tidak benar, mereka lupa bahawa semua gerak adalah dengan keizinannya.

  mereka lupa bahawa mungkin allah mahu mereka menerima ilmu baru daripada seseorang yang mereka anggap lebih rendah martabatnya daripada mereka, jangan lupa imam ghazali juga pernah menerima ilmu daripada seorang tukang kasut.

  seharusnya ilmu yang baru itu harus dikaji dahulu dianalisa kesahihannya sebelum menerima atau menolaknya, selagi ilmu itu dikaji dengan akal, maka selagi itu hasil yang didapati tidak sempurna.

  kerana akal bukanlah alat untuk mengenal allah, untuk mengenal allah alatnya adalah hati,

  bagi mereka yang berada dalam makam keesaan, mereka menggunakan hati untuk menyelesaikan masalah kerohanian,

  dari hati terpancarnya laduni, kerana laduni adalah ilmu yang terus dari sisiNya, yang terbit daripada hati orang diberi ilmu oleh allah (Angkabut 29: 49).

  wassalam.

 87. Dalam perjalanan ilmu maripat memang tidak bisa di capai dengan akal, sampae hari kiamat pun tak akan bisa maripat kepada tuhan nya.

  Dan jalan boleh ber beda, tetapi maklumat nya hanya satu.
  Dan puncak nya maripat itu, mengenal akan diri nya, asal kejadian diri nya. dan mengenal dan mengetahui, siapa yang di nyatakan dan dikata kan alloh ta’ala sebenar nya.

  Dan di antara banyak nya hamba nya, sangat sedikit yang di kehendaki nya.

  Dan tolong jelas kan!yang dimaksud bagi mereka yang berada dalam makam ke esa an itu bagai mana?

 88. …..,bagi yang mengenal,…….DIA lah manusia, DIA lah insan, DIA lah keniscayaan yang SANGAT NYATA.

  pada NYA terhimpun semuanya, DIA lah; dzat, sifat, asma, af’al. ,tiada sesuatu setara dengan DIA. sehinggakan tiada lain selain DIA.

  sebaliknya,…bagi yang tak mengenal,……dia bukan manusia, bukan pula insan, dia tak lebih dari bayang -bayang fata morgana ,…nampak nyata bentuknya, tak ada hakikat nya, dia tak lebih dari selonggok daging,…

  namanya; mahluk atau jasad, dia lah keniscayaan hawa nafsu. pada nya terhimpun segala kesenangan duniawi yang menipu,……!!

  Wasallam

 89. perkenalan kepada allah itu terbahagi kepada dua jenis,

  perkenalan secara ilmia atau teori dan perkenalan melalui pengalaman.

  perkenalan secara ilmiah/diskusi/pembelajaran hanyalah perkenalan setakat intelek saja, tetapi bukanlah perkenalan secara peribadi.

  perkenalan begini boleh didapati dengan pembelajaran daripada orang telah mengenal allah sama ada daripada yang kenal melalui ilmiah atau secara pengalaman.

  contohnya seseorang boleh diberitahu, tuhan itu begini dan begitu atau tuhan itu kelihtan dengan terang dan nyata, secara teorinya,

  atau dengan pembacaan seperti kitab martabat tujuh seseorang dapat mengetahui perincian atau perjalanan dzat sehingga dipanggil allah dan dapat dilihat dengan terang dan nyata.

  maka setelah dia tahu tuhan itu dapat kelihatan dengan terang dan nyata, maka dia pun berdiri di hadapan cermin lalu berkata, manusia itu ghaib yang wujud hanya allah,

  ataupun, sedangkan nafsu masih ada, kerana dia belum menjalani pembersihan diri,

  diri belum lagi suci, nafsu masih lagi tebal, maka dia berkata ana al haq.

  ini adalah satu pendustaan, kerana allah adalah allah dan hamba adalah hamba,
  (kecuali setelah melalui pensucian diri).

  jadi jikalau seseorang itu berkata ana al haq atau tuhan itu dapat kelihatan dengan terang dan nyata tapi dia belum lagi mengenali tuhan dengan cara pengalaman, maka di situ ada kekeliruan.

  tuhan tidak dapat dikenali secara pengalaman jikalau nafsu masih ada, kerana tuhan tiada nafsu, nafsu dijadikan allah untuk menguji manusia,

  perkenalan kepada tuhan secara pengalaman hanya didapati setelah nafsu tiada, setelah melakukan pensucian diri.

  jadi selagi nafsu ada, kenyataan ana al haq dan dan sebagainya samalah seperti kenyataan yang dibuat Firaun.

  wassalam

 90. “Bagi tuhan 99 asma 1 yang sangat di rahasia kan barang siapa mengetahui yang dirahasia itu, maka surga bagi nya. dan yang sangat rahasia itu bkan asma lagi, yg harus menckupi 100. sudah jelas di kata kan disitu, bagi nya 99 asma bkan nya 100”

  @@@@@@@

  petikan tulisan tuan rudhy diatas, sepertinya TIADA yang dimaksudkan sebagai “nama rahasia ke100” namun tuan tahjud dan tuan hajiri AL khusyuk ADA berteka-teki di tajuk “Nama Rahasia” akan nama ke100 yang dirahsiakan itu…

  “AKUAN PADA NAMA RAHASIA, kepada Allah kena, kepada hamba pun kena, sekali sebut saja sudah terhimpun (pada kedua-duanya) . Segala sesuatu akuan didudukkan pada nama RAHASIA Allah,…”

  apa pandangan tuan rudhy, tuan tahjud dan tuan hajiri AL khusyuk…

 91. Itu, memang benar..
  Makanya seharusnya seorang salik itu harus berjalannya dengan 4 dasar.

  1.MATI KAN DIRIMU SEBELUM MATI.
  2.LAHAULA WALA QUWATA ILLA BILLAHIL AZIEM.
  3.LAHATATARAKA ZARROTUN ILLA BI IZNILLAH.
  4.INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI ROJIUN.

  Lalu bagaimana riyadahnya, mujahadah dan murakobahnya.

  1.matikan diri mu,,, bagaimana.
  2.lahaula,,,bagaimana.
  3.lahatataraka,,,bagaimana.
  4.inna lillah,,,bagaimana.

  Lalu di dalam perjalanan,salik akan menemui,

  1.makam fana.
  2.makam fana pillah.
  3.makam baqo.
  4.baqo ul baqo.

  Dan juga akan mendapati.
  1.fana pada zat.
  2.fana pada sifat.
  3.fana pada asma.
  4.fana pada af’al.

  Dan setelah berhasil tentang mujahadah dan murakobahnya, lalu salik akan menemukan bahwa jasad/tubuh itu, hanya mayat, yang tak pernah hidup dan mati, dan jasad itu kemudian hncur lebur.

  Dan bagi mereka yang duduk di keesaan, mereka benar-benar meng esakan/menunggalkan tuhannya, dalam setiap perbuatan, baek yang keluar dari diri mereka sendiri, atau pun yang nampak pada alam ini.

  contohnya bunyi burung, antara burung perkutut dan burung murai, walau berbeda bunyi tetapi bagi mereka tetap esa bunyi itu dll. pokoknya intinya dalam setiap perkara,.

  Dan ana ada satu pertanyaan bagi semua di blog ini, bagai mana pun maripat seorang salik kepada tuhannya, baek itu yang sudah sampae atau masih dalam perjalanan, untuk sariat dan ketetapan/ketentuan tuhan yang ada tak akan berubah sedikit pun.

  contohnya rukun iman ada enam perkara, yang wajib dipercaya bagi umat islam, baek yang sudah maripat atau pun belum maripat kepada tuhannya.itu tak akan berubah.

  Di dalam tauhid pada hakikatnya yang wajib dipercaya/diimani, hanya satu ALLOH. ESA baginya tiada sekutu baginya.
  Yang saya pertanyakan pada semua di blog ini bagi yang sudah di makam keesaan,

  bagai mana kalian beriman kepada malaikat, sedangkan malaikat itu ada 10, lalu bagaimana kalian mentauhidkannya, tetapi tidak merubah dengan jabatannya dan ketentuan/ketetapan yang sudah dibuat tuhan dan tidak ada lagi yang dihakikatkan, kalau ada imannya masih ada yang dihakikatkan itu bukan makam keesaan.

  Contoh beriman kepada malaikat izrail tugasnya mencabut nyawa, sedangkan di dalam ayat, wayuhyi wa yumit, tuhan yang menghidup kan tuhan yang mematikan, artinya yang kuasa itu hanya tuhan.

  Kalau malaikat izrail dianggap perantara, apakah tuhan kada kuasa untuk mencabut nyawa, itu bersalahan dengan diri tuhan.
  Dan apabila jawabnya, tuhan itu sendiri yang mencabut nyawa, itu merubah akan ketetapan yang sudah tuhan buat.
  Dan apabila jawabnya, izrail juga yang mencabutnya, tetapi dihakikatkan tuhan juga, ini bukan makam keesaan, kalau ada hakikat.

  Sekarang jawab bagi mereka yang sudah duduk di makam keesaan, kalau tidak bisa bagai mana bisa mentauhidkan tuhan, dan ini penting.

  Dan di sini tentang jawaban beriman kepada malaikat, jawabnya harus tidak merubah kepada ketentuan jabatan malaikat-malaikat yang ditugaskannya, dan tidak menyekutukan kepada tuhan, dan untuk makam keesaan tidak ada lagi yang harus di hakikatkan.

  Wassalam.

 92. assalamualaikum.

  pa kabar pa cik sekalian.

  sesudah berjanji dengan TUHAN di alam gaib, maka nyawa itu dikatakan malaikat, tempat ALLAH berlindung kepadanya.
  sifat malaikat itulah yang bernama; JIBRIL, MIKAIL, IZRAIL, ISRAFIL.

  firman ALLAH; maka itulah sifat AKU ya muhammad, kenalilah olehmu di dalam tubuh badanmu.
  jika tiada kau kenal, maka tiada kau kenal akan AKU.

  POS RONDA 0.1

  wasalam

 93. Assalammu alaikum..

  Sifat alloh di dalam tubuh muhammad yaitu sifat 7 (ma’ani), kudrat, iradat, ilmu, hayat, sama, basar dan kalam, untuk sempurna maripat, harus sempurna rukun iman.

  dengan iman bertauhid (esa), tidak ada yang laen hanya alloh, dan tidak merubah ketentuan yang telah di buat tuhan.

  Dan untuk bagi tuhan 99 asma, satu yang sangat dirahasiakan, yang dimaksud yang satu itu bukan asma lagi, yang harus mencukupi 100. dan asmanya tetap 99.

  memang kalau ke INSAN, ke tuhan kena, ke hamba kena, memang benar, tetapi bukan ia dan juga bukan laen, yang dimaksud satu sangat dirahasia itu, adalah diri tuhan sebenarnya, itu ia, itu dia, yang sebenarnya dinyatakan dan dikatakan alloh ta’ala sebenarnya.

  Barang siapa yang mengetahui, maka mendapat jaminan langsung dari pada nya, apala takilun (apakah engkau tidak berfikir) kalau cuma asma tidak akan bisa menjamin, yang bisa menjamin tentu hanya diri nya.

  kalau untuk asma nya, dalamnya lautan atlantik menjadi tinta, dan pohon-p0hon menjadi pena, tidak akan sanggup menulis asma alloh. MAN ABDAL ASMA DU’NAL MA’NA PAQOT KAPARO (barang siapa menyembah nama tidak tahu yang dinama itu, sesungguhnya kapir).

  Wassallam…

 94. wahai sodaraku sekalian,,,

  mohon tuntunannya untuk mencari siapa jati diri ini sebenarnya.

  sekiranya sodaraku telah sampai pada titik tujuan, mohon petunjuk.

  sejak masuk ke situs ini, saya jadi tertarik tapi tidak tau harus kemana mencari guru.

  jazakalloh khairan katsir.

 95. asSalam, tn hajirikhusyuk…
  sudilah kiranya mengirimkan email @ no tel tuan hajirikhusyuk ke alamat email saya, bi’iznillah…

  terima kasih
  teka, malaysia

 96. allahumma shalli a’la muhammad

 97. ASS,
  dari datuk 0.1 berkata; jikalau kita analogikan kepad manusia,manusia kan ada punyai tangan baik tuk memberi juga mengambil,begitu pun tuhan,

  tangan-tangan tuhan inilah yang dikatakan malaikat, dengan tangan tuhan inilah tuhan mencabut nyawa. tuhan tak berubah kedudukannya, tuhanpun tak merubah jabatan malaikatnya.

  mengenai tangan tuhan ini dalilnya banyak di alquran/hadis

  .memang klo pada insan ke tuhan kena, ke hambapun kena.tapi yang mana?

  tentu ada namanya, klo tidak ditanam pada manusia, pastilah manusia bodoh dan gila

 98. Ass
  buat saudra ku rudhy. biqolbin salin dan salam buat empu blog dan buat semua.

  tangan2 tuhan bagaimana? masa tuhan sama dengan mahluk. tuhan kan laisya. dan untk bagi diri nya. cuma zat sifat asma af’al. tidak ada tangan.

  YA DALLOH PAUKA AIDIHIM. (BERMULA TANGAN TUHAN DI ATAS TANGAN2 MEREKA).
  yang dimaksud disini bukan nya tuhan mempunyai tangan. tetapi yang di maksud kan disini ke kuasa an nya. sifat kurdrat nya.dan perinciin nya seperti di atas itu bukan makam ke esaan.

  Nur nya sebelum ber asma yaitu akmad.
  Dimana maujud zat sifat asma af’al dia bernama muhammad.
  Wassalam

  pos ronda
  kelayan,banjar masin.kal-sel.

 99. Assalamu alaikum…
  Salam kembali buat bocah dunia,dan buat semua nya.

  Kalau malaikat di itiqad kan sebagai tangan tuhan.itu sudah merubah ke duduk an tuhan.karena bagi tuhan itu, zat, sifat, asma, af’al.tidak ada bagi nya tangan.itu sudah dapat di umpama kan.sedangkan diri nya tuhan,itu laisya,qadim dan muhalapah.

  Yang dinamakan insan kamil/insan sempurna,insan yang kenal diri nya dan kenal tuhan nya.itu lah yang bernama muhammad.yang terdiri jasad dan ruh.yang maujud dari pada zat, sifat,asma,af’al.jasad nya merupakan kenyataan sifat tuhan.dan perbuatan nya,

  RUH,.itu merupakan ke nyataan bagi af’al nya.kalau pada syariat,yang bernama muhammad itu,itu lah,hamba alloh.dan pada hakikat nya yang bernama muhammad itu,menjadi kenyataan maujud,zat,sifat,asma,af,al.jadi muhammad itu,ke tuhan kena,ke hamba kena.tetapi ini bukan IA dan juga bukan laen.

  Lalu mana yang IA,itu DIA yang sebenar nya.diri si DIA yang sebenar nya ini.yang sangat dirahasia kan.bukan asma lagi.asma tidak bisa menjamin tentu hanya diri nya jua lah yang bisa menjamin.karena itu dia menjadi rahasia.karena tahu yang diri nya itu lah.yang dijamin nya.buat apa asma lagi.dia sudah mempunyai ismun kabir nama kebesaran.yaitu alloh nama nya.

  Maka nya salik itu harus sempurna rukun islam dan rukun iman nya.dengan iman yang bertauhid.tidak ada menyekutukan nya.barulah,itu mu’min nama nya,.

  Wassalam.

 100. ….,kenyata’an alif, titik ada nya, …..,kenyata’an adam , Muhammad IA nya …..,kenyata’an fana, Qadim dan Baqa …..,kenyata’an bathil, Al-Haq nama nya
  …..,kenyata’an mahluk dan alam semesta , Qudrat dan Iradat NYA
  ……titik bersembunyi pada alif, supaya alif mengenali diri sebenar diri nya
  ,,, ..Muhammad bersembunyi pada adam , supaya adam mengenali diri nya
  ,,,,..setiap yang tiada , maujud nama nya. ……jika maujud ada, ia hanya menunjukkan yang ADA
  .. ..jika wujud ada , wajib beserta ujud nya, manakala maujud ghaib didalam nya.

  Wassalam

 101. Assalamu alaikum.

  ~INSAN~bukan ia dan juga bukan laen.
  ~MUHAMMAD~bukan ia dan juga bukan laen.
  ~RUH~bukan ia dan juga bukan laen.
  ~NUR MUHAMMAD~bukan ia dan juga bukan laen.
  ~AKHMAD~bukan ia dan juga bukan laen.
  ~ZAT/UJUD=SI HAYUN~bukan ia dan juga bukan laen.
  Kalau semua itu bukan ia dan juga bukan laen,dari pada dirimu ya 4jji.si apakah gerangan dirimu,yang di katakan dirimu sebenar nya?itu,IA’itu DIA.yang bukan laen,engkau sebenar nya.yang di katakan tuhan 4jji ta’ala sebenar nya.

  AKU lah rahasia,dan 1 yang sangat di rahasia kan itu,adalah diri AKU sebenar nya.bukan asma ku.yang rahasia itu bagi diri AKU,zat,sifat,asma,af’al.dan sangat sedikit sekali,yang AKU kehendaki,yang mengetahui rahasia,diri ku sebenar nya.{INNAKA LATUHLIPUL MIAT}.(bahwasa nya AKU tidak akan merubah janji).yang aku jamin,pada barang siapa yang mengetahui 1 yang sangat dirahasia kan.

  Dan bagi barang siapa yang dikehendaki.harus lah bermodal kan ber iman kepada alloh,dan rasul. dengan iman yang bertauhid.dan untuk iman yang bertauhid kita harus dengan jalan menuntut ilmu.dan ilmu hanyalah menjadi kendaraan untuk menuju nya.dan ilmu/kendaraan yang ada itu apakah bisa menempuh perjalanan untuk bertemu dengan diri tuhan sebenar nya.kalau belum bisa kita wajib lah kita ganti/di perbaiki kendaraan itu.dengan jalan tuntut lah ilmu dari buai an sampae liang lahat.dan ini wajib bagi muslim lelaki dan muslim perempuan.tidak tahu muda atau tua.untuk sariat,iktiar dan hasil kita serah kan pada nya.jangan cuma berserah kepada nya dengan qona’ah,iklas dan ridho nya,tanpa ada sariat/iktiar.

  Kalau melihat diri 4jji sebenar nya,hanya dalam pelajaran,secara ilmu dan di bulat kan yang ada dan maujud hanya dia.yang kedudukan nya masih 1 per 1.walau itu hakikat nya tidak berpisah antara,zat,sifat,asma,af’al. tetapi belum tahu diri nya sebenar nya.itu ibarat nya. baru kisah,hanya melihat dalam peta,.dan kalau masih disini tidak bisa ikut2an seperti al-halaj ana al haq.di ucap kan atau dikeluar kan di lisan kan kepada orang laen.cukup diam untuk diri nya saja.dimana kalau itu hakikat cukup di dalam saja.tidak perlu di keluar kan.letak kan lah pada tempat nya.yang urusan di dalam tetap di dalam,dan urusan luar tetap di luar.karena sariat,dan hakikat itu sudah ada posisi masing2.dan sariat dan hakikat tidak pernah berpisah.

  Wassalam.

 102. ass, pa kbr pa’cik sekalian

  maksud malaikat itu tangan tuhan ialah orang kepercayaan, sama macam bos-bos itu ada tangan kanan bos(orang kepercayaan) yg ditugas tuk suatu urusan. bukan bos tak bisa tapi kerna bos berkuasa
  itu IA itu DIA,

  yg manakah pada diri, jasad? ruh? nyawa?

  coba tengok orang yg gila,
  apa beda dgn orang yg sehat/ berakal, padahal jasad ,ruh, nyawa masih sama ada!

  selama kakimu masih menginjak bumi kau bukan AKU,
  kalau kakimu menginjak matahari kau adalah AKU.

  dari datuk 0.1
  POS RONDA 0.1
  JAKARTA
  wasalam

 103. Assalamu alaikum

  ada orang kepercayaan,dan ada bos, konsep itu,masih dualiti,bukan uniti.masih tidak ahad dan tidak esa.ini bagi orang yang belum makam ahad/esa benar aza.sesuai dengan ke duduk kan nya.

  Kalau sudah di makam ke esa an itu,tidak ada lagi anologi2 dan dihakikat kan.dan tidak merubah ke dudukan tuhan,dan petugas dan jabatan nya.

  Dan pada komen ana di atas ana tanyakan buat yang merasa dah di makam ke esa an.kalau di dalam rukun iman tidak bisa dengan iman tauhid sebenar nya.apakah benar pernyataan nya itu,jadi lah mereka,esa dalam perasaan diri nya saja.mengaku emas asli,kenyataan nya tembaga.

  Yang manakah pada diri?jasad?ruh?nyawa?
  Ruh apabila dia nasaf ke seluruh batang tubuh nyawa nama nya.tetapi yang hidup itu ruh.dan yang pada diri,kalau insan terdiri jasad dan ruh.

  Dan pada orang gila atau pun tidak gila.itu lah yang dinamakan manusia.dan apabila manusia tidak kenal diri dan tuhan nya.itu disisi tuhan cuma makluk nya.yang membedakan diri manusia itu disisi nya,adalah ilmu dan hati nya.dan apabila manusia itu kenal akan diri nya dan tuhan nya.itu lah yang dinamakan insan.insanul kamil/insan yang sempurna.dan insanul kamil/insan yang sempurna itu lah yang bernama muhammad.dan muhammad itu ke tuhan kena,ke hamba kena.tetapi bukan ia dan juga bukan laen.yang bernama muhammad itu lah yang di sebut se benar2 hamba alloh.dan muhammad ini kenyataan maujud zat,sifat,asma,af’al bagi tuhan.

  Di antara banyak rahasia,yang paling sangat dirasia kan itu ialah diri 4jji ta’ala sebenar nya.boleh di uji tanyakan kepada orang2 di dunia ini.pasti banyak yang tidak tahu,dan kalau pun ada yang mengetahui itu pun sedikit sekali.kalau rahasia itu asma,ana mau tanya apakah yang dinyatakan tuhan sebenar nya itu asma/nama?bukan kan?dan begitu mudah nya kalau cuma tahu asma nya sudah di jamin nya.tidak setimpal dengan jaminan nya itu.

  Selagi engkau tidak bisa mengesakan tuhan mu.selagi itu engkau tak akan melihat diri AKU.dan tidak akan pernah mengetahui apa 1 yang sangat dirahasia kan itu.dan selagi itu dirimu bukan AKU.

  Wassalam.

 104. konon dahulu ada seorang ulama mesir (hafal qur’an dan ribuan hadist) berfatwa “Beragama itu sama dg berjudi” maka ia langsung di pecat gelar ulama-nya oleh penguasa serta ulama2 lainnya lalu di penjara

  mengapa beragama itu sama dg berjudi?, kita tdk akan pernah bisa menunjukkan kita yg paling benar, semua org memiliki keyakinan masing2,
  dlm islam aja, sama2 qur’an-haditsnya, bisa saling mengkafirkan, sama2 bertuhan tapi saling bunuh, dsb
  ujung2nya kita hanya bisa menerima takdir kita nanti sesudah mati, apakah keyakinan2 kita di dunia ini sudah benar/tidak wallahu a’lam, Alloh lah yg berkuasa, manusia hanyalah hamba, usaha manusia adalah kuasa Alloh juga, fatwa tersebut menunjukkan ma’rifat ilahi yg dalam, segala sesuatu itu ciptaan Alloh ilahi robbi, termasuk semua agama, bahkan iblis/setan sekalipun, dunia ini adalah bagian permainan Alloh yg maha berbuat sekehendaknya sendiri tanpa tergantung sesuatu, bhs jawanya “sak karepe dewe” faalul lima yurid, jd tdk ada ini perbuatan setan, ini nafsu, ini tipu daya iblis, ini dajjal, dsb, semuanya hanya satu yg berbuat, Alloh ta’ala, ibarat kuis berhadiah, kita hanya bisa menuggu undiah dr Alloh, Anda Beruntung ato Anda Belum Beruntung, yg menentukan bukan amal kita, hanya Alloh lah yg berkuasa,
  Apakah yg Sholat/puasa/zakat itu pasti masuk surga? wallahu a’lam
  karena itu kita hanya bisa menebak-nebak seperti layaknya dlm berjudi, beruntung ato tdk beruntung, selamat ato tdk, dsb,

  fatwa yg nyleneh, tapi mengandung ketauhidan yg tinggi, Alloh yg maha kuasa menentukan nasib kita, Alloh maha berbuat semauNya, tdk ada yg menyerupaiNya,

  Wallahu a’lam

 105. salam..izinkan ana menambah..banyak yang mungkin keliru dengan bacaan pada ayat-ayat yang dipaparkan..setiap yang ditulis ada benarnya namun mengikut kefahaman individu tersebut.dan bagi yang membacanya jangan mudah mengetepikan kerana mungkin belum dapat memehaminya..dan jangan cepat melatah kerana setiap ilmu yang dapat difahami itu datang mengikut peringkatnya.mungkin bagi yg belum mengerti anda haruslah merenung sedalamnya dahulu…
  ana terpikat pada kata-kata tuan ismailbuloh…apabila banyak teori akhirnya menipu diri…kata-kata itu halus dan harus difahami dengan jelas dan jgn cepat melatah…dan bagi ana pula..teori asalnya ilmu…ilmu dari gabungan perkataan yg bercantum dari huruf…huruf itu adlah makhluk…ia terlalu lemah utk memberitakan tentang dirinya apalagi tentang Aku….menyingkirlah kamu dari huruf…baru kamu akan ketemu Aku…
  bercakap tentang zikir..zikir itu byk peringkatnya dan bagi yg telah maklum zikir itu sendiri juga hijab..bila masih dengan zikir masih jauh dari Aku..untuk yg belum memahami duduklah didalam zikir sehingga kamu memahami sendiri zikir itu masih menjauh… sehingga kau berdiam sahaja..dan dengan Aku semata-mata…hingaa jika kau lengah bangun di tengah malam…tiada lagi perkataan ..tiada lagi zikir..yg ada hanya diam..dan Akulah bersamamu..
  jika masih merasa makrifat maka belum jelas ..kerana jika penglihatanmu masih dalam makrifat ertinya belum bersama Aku..dan jika masih ada antara kau dan Aku ANTARA ..maka belum lagi..menyingkirlah dari Antara dan …menyingkirlah dari segala-gala..sehingga hanya Aku..

 106. Salam…
  Yg pada inti nya.yg mengetahui AKU itu dirinya AKU,jga.dan di sni tdak ad lgi brang yang br zikir dan diam, senantiasa hanya AKU yg ada,…tetapi disini,baek yg berzikir atau pun ber diam, itu hanya semata hanya diri AKU, puji qadim bagi qadim.

  Dan di dlam diam, lalu bersma diri si AKU. kalau si AKU tdi blum thu siapa sebenar nya diri AKU.itu bkan nya diri AKU lgi. msih ada antara nya.yg berdiam dan dngan si diri AKU tdi. klu itu sdah memang diri AKU sebenar nya.mustahil si AKU tdak thu dgn diri nya si AKU sbnr nya..

  AKU ini sebenar nya adalah….
  Hanya AKU yg maujud,yg tajali,.zat,sifat,asma,af’al.dan bagi diri si AKU semua it bkan teori .tetapi,maujud dn tajali.dan teori,ber zikir,dan berdiam, itu hanya bagi yg merasa msih ada ujud nya. ujud manusia.dan manusia ini jga yg mau berjudi.

  Wassalam.

 107. Anda faham kah apa yang di maksud kan dengan Wal Awallul, Wal Ahirul, Wal zahirul dan Wal bathinnu?….cuba huraikan dan apakah kaitan nya dengan kita? kalau dah kenal dan faham …maka barulah tahu apa itu 4jjI. Zad Sifat Ismak Affaal….Shariat Tariqad Hakikat Makrifat…..Kenal diri kenal 4jji. kenal 4jjI binasa diri…..dimana kita dan siapa kita?

 108. selagi belum pernah di perjalankan secara mikraj rohani selagi itu lah kita semua masih dalam sangka sangka …. apa pun pendapat, perolehan, pencapaian, kata kata dan sekelian macam selagi ia masih lagi dalam ruang lingkup yang dapat di capai oleh panca indera luaran selagi itu lah ia hanya lah sangka2 sahaja yang berligar di makam sifat sahaja…….

 109. salam…
  met kenalan dan pengen bertrimakasih pd sobat semua dh berbagi pengetahuan makrifat hakekat ini. jadi nambah ilmunya 
  sedikit catatan kecil bhw kita meyakini semua peristiwa dr Allah utk menguji sejauh mana perjalanan yg kita tempuh mencari AlHaq. termasuk perdebatan dan sharing ilmu ini. Apakah kita tetap seperti laut/jiwa yg tenang walau diterpa angin? atau malah beriak bahkan berombak kiankemari?? !!..terpulang pd diri yg merasakan nya dan menilainya.. eheh
  catatan yg lain bhw Sirr tetap Sirr…. ngk bisa diuraikan dan ngk satupun huruf, kata atw kalimat yg bisa menyuarakan krn “Rasa ‘ tsb tetap menjadi rahasia insan dgn Khalik nya…Wallahualam….

 110. assalamu’alaikum

  ILAHI ANTHA MAKSUDHI WARIDHO KHOMATLUBI

  Kpada smua pengunjung diblog ini..aku minta maaf kalu ada salah kata…karna aku bukanlah org yg sempurna…karna kesempurnaan itu hnya milik Allah…

  dari berbagai pembahasan yg saya liat, semua itu masing2 menunjukan kepandaian dan kehebatan yg luar biasa.

  nah disini saya ingin numpang bertanya kepada teman2 semua..
  selama ini kita tau Tuhan itu adalah yg bernama Allah, Allah adalah zat wajibbal wujud..
  dan asma Allah itu ada 4 hurufnya, yg barang tentu memiliki arti pada masing2 huruf…
  saya disini mencoba berbagi, semoga teman2 yg ada di blog ini berkenan.
  karna menurut saya, gk usah kita jauh2 sampai pada nur Muhammad. mari kita cari tau dulu keagungan asma yg kenapa, dan bagaimana, kok bisa sebuah nama ini begitu maha besarNya..tentu kalau kita sudah pada tingkat ma’rifat yg kita sekalian ini anak islam tau dengan kemaha besaran Nya Asma Allah tersebut.

  nah sekarang kita mulai dari menulis asma tersebut yang mana pada hurufnya terdiri dari empat

  1 . I = alif
  2 . J = lam awal
  3 . J = lam akhir
  4 . 4 = ha

  terangkan mulai dari (I ) alif itu apa, (J) lam awal itu apa , (J) lam akhir itu apa , dan (4) Ha itu apa..

  kalau teman2 sudah tau jawaban diatas baru lah kita kepada pembahasan berikutnya.
  karena dari situlah kita akan mengerti mengapa nama Allah itu sangat mulia, dan dari situlah kita tau apa sebenar2nya nur muhammad.

  “wassalam”

  balas

 111. Mohon huraikan apa kah itu …4jjI ,Mohammad dan Adam….


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: